Uzmanlardan "Dünya Kupası" uyarısı: Veri güvenliği riski var

Katar'da oynanacak Dünya Kupası maçları, 20 Kasım'da başlayacak. Karşılaşmaları takip etmek için Katar'a gidecek kişilerin, telefonlarına iki uygulama yüklemesi gerekiyor. Söz konusu uygulamaların ciddi riskler barındırdığını aktaran güvenlik uzmanları ise "Sadece kullan-at telefon kullanın." uyarısında bulunuyor. İşte Dünya Kupası'nın başlamasına yaklaşık bir hafta kala patlak veren veri güvenliği tartışmasına dair detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.11.2022, 17:08 Hakan Öksüz
Uzmanlardan "Dünya Kupası" uyarısı: Veri güvenliği riski var

Futbolda liglere ara verildi, Dünya Kupası maçları için geri sayım başladı. Katar'da düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası'nda ilk maç, 20 Kasım'da oynanacak. Katar-Ekvador maçıyla başlayacak Dünya Kupası, 18 Aralık'taki final maçıyla sona erecek. Dev organizasyonda karşılaşmalar, Katar'ın 5 farklı kentinde ve 8 stadyumda yapılacak.

Katar'a gidecek futbolseverler, bu uygulamaları yüklemeli!

Dünya Kupası'nın başlamasına yaklaşık bir hafta kaldı. Maçları takip etmek için Katar'a gidecek olan futbolseverlerin iki uygulamayı telefonlarına yüklemeleri gerektiği belirtiliyor. Bunlardan birinin "Ehteraz" isimli koronavirüs takip sistemi, diğerinin ise ücretsiz toplu taşıma hizmetinden faydalanmak ve stadyuma girebilmek gerekli olan "Hayya" uygulaması olduğu kaydedildi.

Uzmanlar: "Katar'da sadece kullan-at telefonlar kullanın"

Bazı dijital güvenlik kuruluşları, Dünya Kupası maçları için Katar'a gidecek kişilerin telefonlarına yükleyecekleri bu uygulamalara ilişkin uyarılarda bulundu. Söz konusu uygulamaların, gizliliği ihlâl eden bazı özelliklere sahip olduğu vurgulandı. Güvenlik uzmanlarına göre bu uygulamalar, sadece tek kullanımlık (kullan-at) telefonlara yüklenmeli.

"Ehteraz" uygulamasının "cihaz verilerinin görüntülenmesi ve değiştirilmesi" ile ilgili üçüncü taraflara yetki verdiği ifade edildi. Bu uygulamanın aynı zamanda "fotoğraflar ile videolara erişim" izni de verdiğine işaret edildi. "Hayya" uygulamasının da "kişisel verilere tam erişim" ile ilgili izin istediği aktarıldı.

Yorumlar (0)