Uzmanlar uyarıyor: ‘Profilime kim baktı?’ merakı başınıza iş açabilir

Siber güvenlik uzmanları profilinize kimlerin baktığını göstermeyi vadeden yazılımların siber korsanlar tarafından bilgilerinizi ele geçirmek üzere bir kötüye kullanım senaryosunda kullanıcıların başına dert açacak şekilde kullanılabileceğine ilişkin uyarılarda bulunuyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.06.2021, 15:19 21.06.2021, 10:43
Uzmanlar uyarıyor: ‘Profilime kim baktı?’ merakı başınıza iş açabilir

Yaşamımızın adeta ayrılmaz bir parçası olan sosyal medyada kullanıcılar kimi zaman profiline kimlerin baktığına ilişkin geliştirilmiş 3. parti uygulamaların reklamlarıyla karşılaşıyor.

İşte bu uygulama ve yazılımlara olan ilginin artmasıyla uzmanlar da uyarıda bulunuyor.

Siber güvenlik uzmanları bu uygulamaların tehlikesine dikkat çekerken bilgilerin girilmemesine ilişkin uyarılar yaptı.

"Profilime Bakanlar" uygulamaları mümkün değil

Siber Güvenlik Uzmanı Vahap Eren, bu uygulamaların asla profile kimler tarafından bakıldığını göstermediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Son zamanlarda girdiğiniz web siteleri veya sosyal medya platformlarında yayınlanmış olan reklamlarda bir uygulama reklamı görüyoruz.

‘Profilime Bakanlar’ isimli bir reklam, uygulamayla ise kimlerin sizlerin Instagram hesabınıza baktığınızı görebileceğinizi söylüyor.
Böyle bir durumun mümkün olmadığını biliyor musunuz?

“Banka hesaplarınıza kadar tehlike altında”

Bu uygulamalarla hedeflenenin ne olduğunu soracak olursanız, telefonlarınıza yüklemiş olduğunuz pek çok uygulamaya vermiş olduğunuz izinlerle birlikte kişisel bilgileriniz çalınabiliyor.

Daha da ilerisinde ortamdaki sesiniz dinleniyor ve kameranıza dahi müdahale edilip banka hesaplarınıza kadar risk altında oluyor.

“Profilinize kimlerin baktığını göremezsiniz”

Peki böyle uygulamaların seçilme nedeni ne? Sanal korsanlar her daim insanların zaaflarına göre yöntemler geliştiriyor.

Dünyanın en popüler uygulamalarından biri olan Instagram’da profilinize bakanları görmek istemeniz çok normal fakat profilinize bakanları görmeniz ihtimal dahilinde değil.

“Sanal korsanlarca esir alınmayın”

İnsan yapısı gereği meraklı ve kimlerin kendi hesabına baktığını bilmek istiyor. Bunun birçok nedeni olabiliyor.

Mesela eşinden ayrılan birisi eski eşinin kendi profiline bakıp bakmadığını, iş arayan bir kişi başvuru yaptığı firmadan birisinin profilini ziyaret edip etmediği gibi pek çok sebeplerle arama yapıyor.

İnsanlar meraklarını giderebilmek maksadıyla bu ve benzeri uygulamaları sürekli olarak arıyorlar. Sanal korsanlar için de bu kötüye kullanılmaya açık bir alan.

“Büyük bir tehlike barındırıyor”

Sanal korsanlardan ziyade kimi yabancı devletler de istihbarat faaliyetleri maksadıyla böyle uygulamalar kullanabiliyorlar.

Bu uygulamalar büyük oranda risk ve tehlike taşıyor. Uygulamayı yüklemeniz bir zaman açık tutmanız dahi kişisel verilerinizin hızlıca başkalarının eline geçmesine sebep olabiliyor.

Çok kritik zamanlarda ise şantaj yapılmak maksadıyla da bu bilgilerin kullanılabildiği oluyor. Bundan dolayı bu uygulamaları yüklememenizi tavsiye ediyoruz.”

Yorumlar (0)