Uzmanlar uyardı! Ölümcül virüs yayılıyor

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada iklim değişikliği ve küresel ısınmadan en çok etkilenen Kuzey Kutup Bölgesi'nde ölümcül bir virüsün yayılmaya başladığı ifade edildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.11.2019, 16:31
Uzmanlar uyardı! Ölümcül virüs yayılıyor

Küresel ısınmanın en yoğun yaşandığı bölgelerde ölümcül bir virüs paniği yayılmaya başladı. 

Yıllardır deniz memelilerinde görülen ve binlerce fokun ölümüne neden olan Phocine distemper virüs (PDV) adlı virüsün son zamanlarda Alaska’daki su samurlarında da çıktığı anlaşıldı. 

Virüsün nasıl yayılabildiğini araştırmak isteyen bilim insanları, oldukça şaşırtıcı sonuçlar elde etti.

California Üniversitesi Davis Veteriner Fakültesi’nden uzman bir ekip, enfekte olan Avrupalı fokların, buzulların erimesi nedeniyle meydana gelmiş kanallar yoluyla Rusya’nın kuzeyi ve California’nın kuzeyi boyunca yolculuk yaptığını tespit etti. 

Foklar daha önce hiç bulunmadıkları yerlere gittiler

Uzmanlardan alınan bilgiye göre, buzul seviyesindeki değişim kutuplarda yaşayan fokların daha önce hiç bulunmadıkları bölgelere gitmesine neden oldu. Phocine distemper virüsünün (PDV) görülmesinin de bu yolculuğa bağlı olabileceği kaydedildi.

Uzmanlar, virüsün 2003 yılında Kuzey Büyük Okyanus’ta görüldüğünü, 2009’da da zirve yaptığını ortaya çıkarırken, salgın ile birlikte 30 bin kadar fokun öldüğü yapılan tahminler arasında. 

Yorumlar (0)