Uzmanlar uyardı: Görülmemiş derecede yüksek

ABD'de bilim insanları, havadaki karbondioksit düzeylerinin mayısta 'milyonlarca senedir görülmemiş derecede' yüksek bir düzeye ulaştığını kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.06.2023, 23:38
Uzmanlar uyardı: Görülmemiş derecede yüksek

NOAA (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) ile California'da yer alan Scripps Oceanography Enstitütüsü bilim insanları, NOAA'ya ait olan Mauna Loa Atmosferik Temel Gözlemevi'nde ölçülen karbondioksit düzeyinin milyonda 424 parça (ppm) ile en yüksek düzeye ulaştığını, bu düzeyin 'milyonlarca senedir görülmediğini' duyurdu.

Bilim insanları, Kuzey Yarım Küre'deki karbondioksit düzeyinin Mayıs 2022'ye nazaran 3,0 ppm, sanayi devri evveline kıyasla ise yüzde 50'den daha fazla arttığı ve bu yükselişin 'istikrarlı bir biçimde sürdüğü' bilgisini aktardı.

Atmosferdeki karbondioksit düzeylerinin insana dayalı çalışmaların direkt bir neticesi olarak arttığını vurgulayan NOAA yöneticilerinden Rick Spinrad, "Her sene, çevremizde oluşan sıcak hava dalgalarında, sellerde, kuraklıklarda, fırtınalarda ve orman yangınlarında iklim değişikliğinin etkilerini açık ve net bir şekilde görebiliyoruz. Karbon kirliliğini devamlı olarak azaltmak, gezegenimizi ve onu yuvamız olarak gören hayatı korumak için her türlü gayreti sarf etmeliyiz." ifadelerine yer verdi.



"Bu oranlar iyi değil"

Scripps Oşinografi yer bilimcisi Ralph Keeling ise "Maalesef ki yepyeni bir rekor kırıyoruz. Eğrinin düzleştiğini, düştüğünü görmek istiyoruz. Çünkü milyonda 420 veyahut 425 oranında yüksek bir karbondioksit iyi bir şey değil." yorumunda bulundu.

Kurumun internet adresinde yer verilen ve grafiklerde, karbondioksit oranındaki yükselişin son 10 senedeki gibi sürmesi halinde, 2035 yılında 450 ppm'e ulaşacağı saptaması paylaşıldı.

Gezegenimizin pek çok bölgesinde yer alan ölçümleme istasyonlarından edinilen Mauna Loa verileri, NOAA'nın Global İzleme Laboratuvarı, politikacılar ve uluslararası iklim bilimcileri için ölçüt olarak kabul görüyor. 

Yorumlar (0)