Uzmanlar dolandırıcıların yeni taktiğini açıkladı: Her gördüğünüze inanmayın

Ses ve görüntü taklit uygulamaları üzerinden dolandırıcılık işlemlerinde yukarı yönlü bir seyir gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, yüklü oranda paranın söz konusu olduğu hallerde telefon görüşmelerinin tehlikeli olduğuna işaret ediyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.05.2023, 10:20
Uzmanlar dolandırıcıların yeni taktiğini açıkladı: Her gördüğünüze inanmayın

Kaspersky, Kazakistan'da bu yıl düzenlenen Siber Güvenlik Hafta Sonu-META 2023 etkinliğinde, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesi ile dünya genelindeki dijital tehditlerle ilgili uzmanları bir araya getirdi. Etkinlikte, katılımcılar dijital güvenlik alanındaki son gelişmeleri ve trendleri paylaştı.

“Ses ve görüntü kopyalıyorlar”

Kaspersky Uzman Veri Bilimcisi Vladislav Tushkanov, ses taklit ve deepfake ve uygulamaları üzerinden birçok kez dolandırıcılık faaliyetleri yapıldığını, bu durumların önüne geçilmesi adına çeşitli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu dile getirdi.

Bu hususta özellikle firmaların tedbirleri sıkılaştırması gerektiğine dikkat çeken Tushkanov, "Ses taklitleri ile sizi dolandırmaya çalışanlar olabiliyor. Yüklü miktarlardaki paralar yalnızca telefon üzerinden yapılan görüşmelerle verilmemeli. Bu çeşitte tuzaklara düşmemek adına bazı protokollerin sistemde olması gerekiyor. Sizleri sahte görüntü ve ses üzerinden kandırmak isteyen kişilere 'Bu konuları telefon üzerinden görüşmeyi uygun görmüyorum. Bana kurumsal e-mail adresinizi gönderin' diyebilirsiniz" dedi.

Bazı deepfake uygulamalar anlaşılamıyor

Deepfake videoların bazılarının basit bir şekilde anlaşılabileceğini ifade eden Vladislav Tushkanov, "Bazı deepfake videolarında bulunan kişiler göz kırpma eylemini gerçekleştirmiyor. Bu durumu basit bir şekilde görebiliyoruz. Fakat oldukça profesyonel şekilde hazırlanmış bazı deepfake videolar da bulunuyor. Deepfake videoları oluşturmak üzere geliştirilen teknoloji her gün biraz daha ileri gidiyor” şeklinde konuştu.

“Kontrol edilmesi imkansız seviyede bilgi dolaşıyor”

İnternet ortamında doğrulanması ve kontrol edilmesi imkansız seviyede çok bilgi dolaştığına işaret eden Kaspersky Uzman Veri Bilimcisi Tushkanov şu ifadelerde bulundu: "İnternette bulunan bilgiler göz önüne alınarak büyük bir karar vermek oldukça zararlıdır. Bilgilerin doğruluğu kesinlikle kontrol edilmelidir. İnternette gördüğünüz her şeye inanmamanız gerekiyor."

Yorumlar (0)