Uzaylılara ev sahipliği yapabilecek gezegen sistemi keşfedildi

Bilim insanları uzaylı hayatına ev sahipliği yapabilecek, iki uzak gezegenden ortaya çıkan yeni bir gezegen sistemi keşfetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.09.2022, 11:18
Uzaylılara ev sahipliği yapabilecek gezegen sistemi keşfedildi

Bulunan iki gezegen, LP 890-9 adlı soğuk ve küçük bir yıldızın yörüngesinde. Bu, benzer biçimde ilgi çekici TRAPPIST-1'in ardından gezegenlere ev sahipliği yapan en soğuk ikinci yıldız olarak öne çıkıyor.

Dünya’dan yüzde 30 daha büyük

Sistemdeki gezegenlerden biri LP 890-9b olarak adlandırılıyor ve Dünya'dan yalnızca yüzde 30 daha büyük. Gezegen, söz konusu soğuk yıldıza o kadar yakın ki bir yıl yalnızca 2,7 gün sürüyor. Sistemin LP 890-9c olarak adlandırılan, bilinmeyen farklı bir gezegeni daha var. Gezegen, birincisine benzer büyüklüğe sahip ancak bir yıl daha uzun sürüyor. Yıldızın çevresinde dönüşünü 8,5 günde tamamlıyor.

Speculoos (Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars, Ultra Soğuk Yıldızların Yörüngesinde olan Yaşanabilir Gezegenler Arayışı) isimli araştırma, teleskoplar kullanılarak yapıldı.

LP 890-9b gibi çok soğuk yıldızlar bu tarz takip gözlemlerine ihtiyaç duyar çünkü uzay teleskopları bunları tespit etmekte zorlanabilir.

Ne çok soğuk ne çok sıcak

Bilim insanları, yeni gözlemlerine ilk defa NASA'nın güneş sistemimiz haricindeki gezegenleri arayan Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu tarafından olası bir dünya olarak belirlenen ilk gezegenin varlığını teyit etme niyetiyle başlamıştı. Ancak gözlemler esnasında ikinci gezegen de bulundu.

İkinci gezegen, yıldızın uzaylı hayatı için ne çok soğuk ne de çok sıcak olan "yaşanabilir bölgesi"nde yer alıyor.

Dünya ile benzer atmosferik ve jeolojik koşullara sahip

Birmingham Üniversitesi'nde Ötegezegen Bilimi profesörü ve söz konusu gezegenin keşfiyle neticelenen gözlemleri planlayan Speculoos, çalışma grubunun lideri Amaury Triaud, "Yaşanabilir alan, Dünya'yla benzer atmosferik ve jeolojik koşullara sahip bir gezegen” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)