Uzaylılar var mı? NASA açıkladı

NASA, an itibarıyla insanüstü bir zekanın ürünü veyahut gezegenimiz dışında bir yaşamın varlığının kanıtı sayılabilecek herhangi bir şey bulamadıklarını duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.06.2023, 00:42
Uzaylılar var mı? NASA açıkladı

NASA'nın (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı), halk arasında 'UFO' olarak da bilinen tanımlanamayan hava cisimlerini incelemek için oluşturduğu kurulun başkanı David Spergel, faaliyetlerinde an itibarıyla insanüstü bir zekanın ürünü veyahut gezegenimiz dışında bir yaşamının varlığının kanıtı sayılabilecek herhangi bir şey bulamadıklarını dile getirdi. 

NASA’nın akademi, ordu ve özel firmaların yöneticilerinden oluşan ve tanımlanamayan hava cisimlerini detaylı bir şekilde inceleyen kurulu, gerçekleştirdiği faaliyetlere dair 16 kişiden oluşan bir uzman ekiple brifing organize etti.

Temmuz ayında yayımlanması öngörülen kurulun raporunun ilk bulgularına dair dört saatlik brifinge Spergel başkanlık ederken, toplantıya FAA (Federal Havacılık İdaresi), Savunma Bakanlığı ve NASA yetkililerine ek olarak çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak iştirak etti.

Toplantıda konuşma yapan Savunma Bakanlığından Dr. Sean Kirkpatrick, şu ana değin 800’ü aşkın tanımlanamayan hava cismi ihbarı aldıklarını, aylık 50-100 kadar ihbar geldiğini dile getirdi.

Kirkpatrick, bunlardan çok az bir kısmını tanımlanamayacak anormallikler olarak yorumladıklarını belirtti.

Toplantıda son dönemlerde alınmış bir görüntüyü de paylaşan Kirkpatrick, üç nokta biçiminde parlak nesnenin görüldüğü bahse konu görüntünün ABD üzerinde keşif uçuşu gerçekleştiren bir P-3 uçağı tarafından kayda alındığını, uçağın pilotlarının nesneleri bir türlü yakalayamadıklarını ifade ettiğini söyledi.

Kirkpatrick daha sonra gerçekleştirilen incelemede nesnelerin aslında pilotların düşündüğünden çok daha uzak bir yerde ve bir havaalanına inmek üzere olan uçaklar olduğunun saptandığını kaydetti. 

Kirkpartrick, ellerinde çok geniş kapsamlı gözetleme araçları olduğunu fakat uluslararası kısıtlamaların da global incelemeleri zorlaştırdığını aktardı.

Çin balonu hadisesinden sonra ABD'deki gözlemlerde artış

Toplantıda konuşma yapan Federal Havacılık İdaresinden Mike Freie, ABD çapında 880 bini aşkın kayıtlı dron olduğunu ve günde on binlercesinin uçtuğunu belirtti. 

Söz konusu sistemlerin hava gözetleme süreci için çok büyük bir zorluk oluşturduğunu kaydeden Freie, özellikle de SpaceX’in Starlink lansmanının ardından FAA’ya gelen tanımlanamayan cisim raporu sayısında büyük oranda artış olduğunu ifade etti.

Freie, şubat ayında ABD hava sahasında Çin'e ait bir balonunun saptanıp düşürülmesinden sonra tanımlanamayan cisim ihbarlarında 'büyük oranda bir artış' gözlendiğini bildirdi.



Uzaylılar var mı?

Toplantıda, saptanan cisimlerin arkasında 'insan dışı bir zeka' olup olmadığı suali yöneltildi.

George Mason Üniversitesinden Anamaria Berea, ekibin, bilim insanlarından oluştuğunu ve verileri izleyeceklerini dile getirdi.

Görevlerinin mevzubahis anormal görüntüleri çok daha detaylı olarak nasıl inceleyebileceklerine ilişkin bir çerçeve ve yol haritası oluşturmak olduğunu belirten Berea, "Olağanüstü iddialar için olağanüstü kanıtlar gerekir. Evrende bir başımıza olup olmadığımız suali, muhtemelen insanlık ve bilim tarihimizdeki en büyük suallerden biridir." diye konuştu.

Aynı suale cevap veren Spergel ise uzmanlarca an itibarıyla böyle olağanüstü bir kanıtın görülmediğinin altını çizdi. 

Spergel, NASA'nın gerçekleştirdiği işin çoğunun gezegenimiz dışında 'herhangi bir şekilde hayat aramak' olduğunu söyleyerek, "Hayat arayışı gerçekten çok önemli bir şey. Henüz gezegenimizin ötesinde hayat bulamadık fakat arıyoruz." dedi.

Spergel, diğer taraftan NASA'nın an itibarıyla 'insanüstü bir zeka veyahut buna ilişkin olağanüstü kanıtları görmediğini' ifade etti.

Dünya dışında yaşam olduğu keşfedildiği takdirde NASA'nın neler yapacağı sualine cevap veren veren ABD’li bilim insanı, aslında gezegenimiz dışında yaşamın mümkün olup olmadığının NASA'nın ilgilendiği en büyük sual olduğunu fakat an itibarıyla böyle bir duruma dair kanıt bulamadıklarını vurguladı.

Toplantıda yorum yapan Redwire yöneticisi Mike Gold ise aradıkları şeyin an itibarıyla tanımını yapamamalarının çok büyük problem teşkil ettiğini dile getirdi.

Gold, "Samanlıkta anormallik arıyoruz. Yani iğne aradığımızı dahi bilmiyoruz." ifadesini kullandı. 

Bahse konu kurul geçtiğimiz 20 Ekim tarihinde ABD istihbaratı ve ordusunun yanı sıra Federal Havacılık İdaresinin elindeki verileri incelemek için kurulmuştu.

Yorumlar (0)