Uzaylılar, kuantum fiziği ile mesaj gönderebilir!

Bilim insanlarına göre uzaylı zeki canlılar, insanlarla iletişim kurmak için kuantum fiziğinden faydalanıyor olabilir. Bu yöntemin kullanılarak evrenin uzak köşelerine mesajların gönderilebileceğini belirten araştırmacılar, konuya ilişkin tartışmaları gündeme getirdiler.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.07.2022, 19:48 Hakan Öksüz
Uzaylılar, kuantum fiziği ile mesaj gönderebilir!

Uzaylıların varlığı, popüler bilim dünyasında uzun süredir tartışılan konuların başında geliyor. Bilim insanları uzaylı zeki yaşam formlarının var olabileceğini kabul ediyor. Ancak şimdiye kadar uzaylıların varlığına ilişkin kesin bir kanıt olmaması, konuya ilişkin tartışmaların "spekülasyon" boyutunda kalmasına neden oluyor. 

Uzaylıların Dünya'yı ziyaret etmesi halinde nasıl iletişim kurabileceklerine ilişkin çok sayıda düşünce deneyi yapıldı. Sinema filmleri ve bilim kurgu dizilerinde bu konu fazlasıyla ele alındı. Bilim insanlarının yaptıkları bir çalışma, uzaylılarla iletişimin "kuantum fiziği" aracılığıyla kurulabileceğini iddia ediyor. 

Matematiksel bir model yarattılar

Uzaylıların insanlarla iletişime geçebileceği ve bunu kuantum fiziği aracılığıyla yapabileceğini ileri süren bilim insanları, söz konusu iddiayı kanıtlamak için matematiksel bir model yarattı. Milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki gezegenlerde yaşayan zeki canlıların kuantum fiziği aracılığı ile iletişim kurabileceğini kaydeden araştırmacılar, bunun nasıl gerçekleşebileceğini de anlattı.

Evrende bilinen en yüksek hıza sahip olan şeyin ışık olduğunu belirten bilim insanları, "O bile saniyede en fazla 300 bin kilometre yol alabiliyor. Yani 10 bin ışık yılı uzaklıktaki bulunan bir gezegene ışık hızında haber göndermek 10 bin yıl alacaktır. Bu işlemi daha hızlı gerçekleştirmek için kuantum fiziği kullanılabilir. Kuantum fiziği sayesinde bir bilgi parçacığı kısa süre içinde evrenin çok uzak bir köşesine gönderilebilir." iddiasında bulundu.

Araştırmanın sonuçları, Physical Review D dergisinde paylaşıldı!

Physical Review D isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre kuantum fiziği ile haber iletmek, hem çok daha hızlı hem de çok daha güvenli bir yöntem. Edinburgh Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, kuantum fiziği ile iletişim kurmanın önündeki bazı engellerin aşılabileceğini belirtti.

Teorik fizikçiler olan Arjun Berera ile Jaime Calderón-Figueroa, uzay boyunca X-ışınlarının  nasıl parçalanmadan yol alabildiği üzerine çalışmalar yürüttüler. Işığın uzayda süzülürken bozunmalara uğradığını fark eden araştırmacılar, "Kuantum parçacıkları, yüz binlerce ışık yılından oluşan mesafeyi sorunsuz ve hızlı şekilde atlatabiliyor. Uzaydaki madde yoğunluğunun düşük olması, bunu mümkün kılıyor. Foton ışınlarını kullanarak yıldızlararası mesafelerde mesaj göndermek gayet olası." ifadelerine yer verdi.

"Teorik olarak mümkün"

Çalışmanın sadece bir teori olduğunu kaydeden Arjun Berera, "Bununla birlikte uzaylı zeki yaşa formlarının bu yöntemi kullanabileceğini düşünüyoruz. Şu an elimizdeki teknolojiyle yıldızlararası keşiflere başlamamız oldukça zor. Kuantumun sunduğu sınırsız hızdan faydalanmanın teorik olarak mümkün olması bile muazzam bir şey. Bu iletişimi sağlamak için iki tarafta da kuantum bilgisayarlar olmalı. " dedi.

Yorumlar (0)