Uzaydaki facia son anda engellendi

Uzay çöplerinden bir tanesinin Uluslararası Uzay İstasyonu'yla çarpışma olasılığının güçlenmesi üzerine bilim insanları tarafından acil eyleme geçildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.09.2020, 23:34
Uzaydaki facia son anda engellendi

Alçak, Dünya yörüngesinde yer alan ve yaşanılabilir bir uzay üssü olan Uluslararası Uzay İstasyonu, çeşitli uzay ve bilim deneylerine ev sahipliği yapıyor.

Saatte 27 bin kilometre hızında yörüngede dönen bu dev yapının karşısına çıkacak olan en küçük bir uzay çöpü dahi ağır hasarlara sebep olabilir.

Geçtiğimiz hafta Rusya'nın Federal Uzay Ajansı, enkaza dönmüş olan ABD uydusunun ISS ile çarpışma riskinin bulunduğunu bundan dolayı yörüngesinde değişiklik yapılması gerekebileceğini kaydetmişti.

Bu durum o kadar ciddiydi ki istasyonda görevli olan astronotlardan, acil bir kaçış için bekletilen Soyuz MS-16 aracına da yakın bulunmaları talep edildi.

Felaketten son anda kurtuldu

Beklenen uzay enkazı, 22 Eylül Salı günü hızla istasyona girdi. Görevliler tarafından yapılan hızlı bir manevrayla uzay istasyonunun yörüngesi değiştirildi ve olası bir çarpışma ihtimalinin de önüne geçilmiş oldu.

Tehlikenin geçmesinin ardından NASA astronotları Chris Cassidy ve Rus kozmonotlar Ivan Vagner ve Anatoly Ivanishin normal görevlerine geri döndü.

Uzay enkazları genel olarak, hizmet dışı kalan roket fırlatmaları atıkları veya uydulardan oluşuyor. NASA'ya göre şu anda dünyamızın etrafında dönen on milyarlarca uzay çöpü bulunuyor fakat bu çöplerin çoğu 1 mm'den daha küçük olduğu için takip bile edilemiyor.

Fakat enkazların içinde mermer büyüklüğünde yaklaşık 500 bin gök cisminin de olduğu tahmin ediliyor.

Uzay istasyonuna uzay çöpü çarparsa ne olur?

Eğer ISS'e en ufak bir uzay çöpü dahi çarparsa bu ağır sonuçlar doğurabilir. Bu çarpışmadan doğacak olan binlerce parça yörüngede aktif halde bulunan pek çok uyduyu etkileyebilir ve Dünya'da da iletişim aksaklıkları yaşanabilir. 

Ayrıca istasyonda görevli olan astronotların da sağlığı tehlikeye girebilir.

Yorumlar (0)