Uzayda korkutan kaza: James Webb'e çarptı

NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) 25 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu'na tahmin edilenden daha büyük bir mikro göktaşı çarptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.06.2022, 00:00
Uzayda korkutan kaza: James Webb'e çarptı

NASA tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 23 ila 25 Mayıs tarihleri arasında James Webb Uzay Teleskobu'nun mikro göktaşı darbeleri aldığı fakat ilk değerlendirmelerin akabinde hala bütün görev gerekliliklerinin üstünde bir performans ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada, bu tarz olayların her daim beklendiği ve kaçınılmaz olduğu fakat son olayın önceden gerçekleştirilen modellemelerden çok daha büyük ve ekibin sahada test edebileceğinin çok ötesinde olduğu kaydedildi.

NASA yetkililerinden Paul Geithner, teleskobun uzayda uzun seneler sonra dahi iddialı bilim misyonunu yerine getirebilmesini sağlamaya uygun olarak tasarlandığını söyleyerek, "Webb'in ayna konumlarını ayarlama ve algılama becerisi, çarpmaların neticesi için kısmi düzeltme sağlamakta." dedi.

"Beklentilerimizin çok ötesinde..."

Yönetici Lee Feinberg ise "Fırlatmadan beri beklentilerle tutarlı olan dört ufak, ölçülebilir mikro göktaşı çarpması yaşadık. Yakın dönemde gerçekleşen çarpma ise beklentilerimizin çok ötesinde." şeklinde konuştu.

Mikro göktaşı darbelerinin teleskobun operasyon programında hiçbir değişikliğe yol açmadığı bildirildi.

NASA, geçtiğimiz yıl 25 Aralık'ta dünyanın en gelişmiş ve en büyük uzay teleskobu olan James Webb'i uzaya göndermişti.

NASA'nın Kanada ve Avrupa uzay ajanslarıyla müşterek çalışmasının bir ürünü olan Webb, şu ana dek yapılmış en güçlü ve en büyük fakat 31 yaşında olan, çalışma ömrünü tamamlamak üzere Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak görülüyor.

Yorumlar (0)