Uzayda hareket eden kara delik keşfedildi

Bilim adamları uzayda ilk defa hareket eden süper kütleli bir kara delik keşfetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.03.2021, 14:07 17.03.2021, 10:30
Uzayda hareket eden kara delik keşfedildi

Gök bilimciler tarafından keşfedilen hareket halindeki bu kara delik dünyaya yaklaşık olarak 230 milyon kilometre ışık yılı uzaklığında bulunduğu kaydedildi.

Kara delikler gizemini koruyor

Daha öncede uzayda kara delikler keşfeden gökbilimciler bu kara deliklerin gizemini henüz tam olarak açıklayabilmiş değil. Ancak yapılan çalışmalar ve elde edilen bulgular doğrultusunda bu kara deliklerin güçlü bir çekim alanına sahip oldukları tespit edildi. Şuan için bilinen ışığı ve her çeşit maddeyi kendisine çekebilecek kadar çok güçlü bir çekim alanına sahip kara deliklerin aksine bu defa hareket halinde olduğu gözlenen yeni ve devasa kütleli bir kara delik keşfedildi.

“Hareket etmeleri neredeyse imkânsız”

Uzaydaki bu devasa kütlelere sahip kara deliklerin hareket etmelerinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çeken Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde görev yapan Dominic Pesc, bu dev kütleli deliklerin genellikle sabit bir biçimde durduklarını söyledi.

Her anı takip edildi

Gökbilimciler tarafından her anı adım adım takip edilen kara deliğin yer aldığı galaksinin hareket hızı da ölçüldü.

İlk başta galaksinin ve keşfedilen kara deliğin hızının aynı olacağını düşünen bilim adamları yapılan ölçümler sonucunda hareketlerde farklılıklar olduğunu keşfetti. Normal şartlarda kara deliğin ve bulunduğu galaksinin hareket hızının aynı olması gerektiğini belirten Dominic Pesc, yeni keşfedilen süper kütleli kara deliğin başka bir cismin etkisinde kalmış olabileceğini dile getirdi.

Saatte 177 bin km hızla hareket ediyor

Yeni keşfedilen kara deliğin saatte 177 bin km hızla hareket ettiğini belirleyen gökbilimciler oluşan bu hareketin sebeplerini ortaya koyabilecek teoriler üretmeye başladılar.

Gökbilimciler bu hareketin nedeni olarak kara deliğin ya bölünmüş olabileceğini ya da yeni bir birleşmeden kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar.

Yorumlar (0)