Uzaya insansı robot gönderildi

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu'na 'Skybot F-850' model 'Fyodor' adı verilen insansı robot gönderdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.08.2019, 15:03
Uzaya insansı robot gönderildi

Rusya Federal Uzay Ajansı'ndan (ROSCOSMOS) yapılan açıklamaya göre, deney, gıda, ilaç ve ihtiyaç malzemelerinin yanında 'Skybot F-850' model insansı robotu taşıyan Soyuz uzay mekiği, sabah saatlerinde Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ)  fırlatıldı.

Mekiğin taşıdığı malzemeler, aralarında Rus kozmonotlar Aleksey Ovçinin ve Aleksandr Skvortsov'un yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli uluslararası ekibin ihtiyaçları için kullanılacak.

Uzay yürüyüşünde kullanılacak

'Fyodor' ismi verilen insansı robot, uzay yürüyüşü gibi insanlar için riskli olabilecek görevlerde kullanılmak üzere test edilecek.

Rus Soyuz mekikleri, normalde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak personeli taşıyor. İlk defa ikmal için kullanılan mekiğin 24 Ağustos günü istasyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

6 kişilik ekip bulunuyor

NASA, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansının ortak projesi olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) farklı ülkelerden 6 kişilik ekip dönüşümlü görev yapıyor.

İstasyondaki görevliler, Rus yapımı 'Soyuz' mekikleri aracılığıyla taşınıyor.

ABD'li roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX, NASA'nın 'Ticari İkmal Hizmetleri' programı çerçevesinde Dragon kargo mekiğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal malzemeleri taşıyor.

Yorumlar (0)