Uzay turizmi için başarılı adım

Astronot olmayan 4 mürettebatı taşıyan ve Dünya’nın etrafında 3 günlük bir seyahat gerçekleştirmeyi hedefleyen SpaceX roketi başarılı bir şekilde fırlatıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2021, 10:27 18.09.2021, 09:51
Uzay turizmi için başarılı adım

ABD'li roket geliştiricisi SpaceX, astronotun bulunmadığı bir roketi başarıyla fırlattı.

Dünya'nın etrafında 3 günlük seyahat hedefi

Dünya’nın etrafında 3 günlük bir seyahat hedefleyen ve Inspiration4 ismi verilen uçuş, TSİ 03.03’te Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirildi. Falcon 9 roketinden fırlatılan SpaceX Dragon kapsülünün içindeki mürettebat 10 dakikada yörüngeye ulaştı. 4 ismin, Atlantik Okyanusu'na iniş yapmadan önce üç gün boyunca Florida kıyılarında, Dünya'nın etrafında seyahat edeceği aktarıldı. Mürettebatı taşıyan uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan, yaklaşık olarak 150 kilometre yukarıya, 575 kilometre yüksekliğe ulaşacağı bildirildi.

Önemli isimler

Finansmanını milyarder iş insanı 38 yaşındaki Jared Isaacman'ın üstlendiği ve yolculara liderlik ettiği uçuşta, 2009’da NASA tarafından yapılan astronot seçmelerinde 47 finalist arasında bulunan fakat ajansa katılmayı başaramayan 51 yaşındaki fen bilimleri eğitmeni Sian Proctor da yer aldı. Daha önce kanseri yenen ve doktor asistanı olan 29 yaşındaki Hayley Arceneaux ve Lockheed Martin'de veri mühendisi olarak görev alan 42 yaşındaki Christopher Sembroski, uçuşa katılan isimlerden biri oldu.

Daha önce iş insanı Richard Bronson, Virgin Galactic isimli şirketinin geliştirdiği araçla uzayın başladığı nokta olarak kabul gören 100 kilometre yüksekliğe seyahat etmişti. ABD'nin New Mexico eyaletinden fırlatılan ve 6 kişiyi taşıyan Unity-2 uzay aracı, sorunsuz bir şekilde yeryüzüne inmeyi başarmıştı. ABD'li e-ticaret şirketi Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un, kendi şirketi Blue Origin'in geliştirdiği uzay aracıyla yaptığı 4 kişilik uzay seyahati ise sivil mürettebattan oluşan ilk pilotsuz uçuş olarak tarihe geçmişti.

Yorumlar (0)