Uzay turistlerinden ilk görüntüler geldi

NASA’nın uzay taşımacılığından sorumlu SpaceX’in uzaya yolladığı ve tamamı sivillerden oluşan astronotlardan ilk görüntüler gelmeye başladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.09.2021, 08:51 19.09.2021, 09:19
Uzay turistlerinden ilk görüntüler geldi

ABD’nin uzay programını yöneten NASA’nın, Florida'da eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden, iş adamı Jared Isaacman’in haricinde Hayley Arceneaux (29), Chris Sembroski (42) ve Sian Proctor (51) gibi isimlerin yer aldığı Dragon kapsülü 16 Eylül tarihinde uzaya fırlatıldı.

Uzay turistlerinden ilk görüntüler

Yerel saatle 20.03’te fırlatma işlemi Falcon-9 roketi ile gerçekleştirildi. Kapsül 575 kilometre yüksekliğe çıktı.

3 günlük uzay yolculuğu boyunca ‘uzay turistleri’ olarak isimlendirilen ekipten, ilk görüntüler paylaşıldı.

Dünyanın etrafında tur atacaklar

Astronotların, Dünya yörüngesindeki seyahatlerinin neticesinde ABD’nin Florida kıyılarına inmesi hedefleniyor. Öte yandan 90 dakikada bir Dünya etrafında bir tur atacakları öne sürüldü.

“Inspiration4” ismi verilen girişimi SpaceX’ten satın alan iş insanı Isaacman ile beraberindekilerin yolculuk süresince bilimsel deneyler yapacağı bildirildi.

Amatör astronotlara 6 aylık eğitim

Otomatik olarak kapsülün kontrolü dünyadan sağlansa da beklenmedik bir durum yaşanması halinde, uçuş öncesi amatör astronotlar yaklaşık 6 aylık bir eğitimden geçti.

Isaacman’in kanser ile mücadele eden çocuklar için 100 milyon dolar bağış yaptığı ve yolculuğun ardından 100 milyon dolar daha bağış toplamayı hedeflediği aktarıldı.

Tamamı sivillerden oluşan ilk yolculuk

3 günlük uzay seyahatleri süresince yolcuların, dünyanın etrafında tur atması bekleniyor.

Yolculuk, SpaceX’in tamamı sivil bir ekiple dünyanın etrafında düzenlediği ilk sefer olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Bu yolculuk, gerçekleştirileceği yükseklik açısından da önceki uzay seyahatlerinden ayrılıyor.

Yorumlar (0)