Uzay çöplerini temizlemek için araç fırlatılacak!

Uzaydaki çöpleri temizlemek için 2025 yılında ClearSpace-1 isimli aracın fırlatılacağı öğrenildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.11.2020, 12:55
Uzay çöplerini temizlemek için araç fırlatılacak!

Uzayda son senelerde ortaya çıkarılan enkazlar ciddi derecede problem yaratmaya başladı. Günümüzde uzayda yaklaşık 2.000 tane aktif görevde olan uydunun yer aldığı, fakat uzaydaki yaklaşık 3.000 uydunun da kullanılamaz durumda olduğu belirtildi. Öte yandan, söz konusu uyduların yanında 15.000 küçük parçanın ve 150.000 tane enkaz parçasının bulunduğu ifade edildi. 

İlerleyen senelerde az gecikmeli izleme ve telekomünikasyon hizmetleri verebilmek için söz konusu uyduların sayısının artacağı kaydedildi. 

Alınan son bilgiye göre, uzay çöplerinin bir bölümünü temizlemek amacıyla Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2025 senesinde yeni bir göreve imza atılacağı öğrenildi. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın ClearSpace ile anlaşma sağladığı ve söz konusu uzay ajansının ClearSpace-1 adındaki aracı uzaya göndereceği, daha sonra da çöplerin bir bölümünü ortadan kaldıracağı bildirildi. 

Robotik kollara sahip olan ClearSpace-1 adındaki uzay aracının, çöpleri toplayacağı, daha sonra bu çöpleri Dünya atmosferine getireceği ve hemen ardından da yanmalarını sağlayacağı ifade edildi. Fakat oldukça fazla çöpün bulunduğu uzay ortamında bunu yapmanın zannedildiği kadar kolay olmayacağı aktarıldı. 

Bilim insanlarının, ClearSpace-1 adındaki uzay aracında kullanılacak olan yapay zekâ algoritmaları için araştırma yürüttükleri ifade edildi. Her şeyin doğru şekilde ilerlemesi halinde 2025 senesinde uzay çöplerinin bir bölümünün ortadan kaldırılabileceği belirtildi. 

Öte yandan, StartRocket isimli girişimin, uzay çöplerini ortadan kaldırmak amacıyla küçük ve otonom uydulardan faydalanmayı düşündüğü aktarıldı. Söz konusu uyduların yapışkan polimer köpük aracılığıyla uzay çöplerini toplayacağı, bu çöplerin Dünya'ya taşınacağı ve atmosferde yakılacağı ifade edildi. 

Rusya, ABD ve Çin uzayı kirletiyor

En fazla uzay çöpüne sahip olan ülkenin Rusya olduğu bildirildi. Söz konusu ülkenin, toplam 14.403 tane aktif uzay mekiği bileşenine sahip olduğu kaydedildi. 

En fazla uzay çöpüne sahip olan ikinci ülkenin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğu, üçüncü sırada ise Çin'in yer aldığı bildirildi. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 8.754 uzay çöpüne, Çin'in ise 4.688 uzay çöpüne sahip olduğu ifade edildi. 

Fransa'nın 994 uzay çöpü ile dördüncü sırada yer aldığı, Hindistan'ın ise 517 uzay çöpü ile beşinci sırada bulunduğu aktarıldı. 

Bilim insanları, uzay çöplerinin son birkaç senede ciddi artış gösterdiğini belirtiyor. 

Yorumlar (0)