Uzay aracı, göktaşına inerek örnek topladı! 

OSIRIS-REx isimli uzay aracı, Bennu göktaşına örnek toplaması amacıyla yollandı. Söz konusu uzay aracı, görevini başarıyla yerine getirdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.10.2020, 17:30 22.10.2020, 17:30
Uzay aracı, göktaşına inerek örnek topladı! 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), örnek toplaması için Bennu göktaşına OSIRIS-REx adındaki uzay aracını göndermişti. OSIRIS-REx, 8 Eylül 2016'da uzaya yollanmıştı. 

Bennu göktaşından en az 60 gram ağırlığında örnek alması ve Dünya'ya getirmesi istenen OSIRIS-REx, 3 Aralık 2018 tarihinde söz konusu göktaşının yakınlarına ulaşmayı başararak gözlem yapmaya başlamıştı. 

OSIRIS-REx, örnek alabileceği müsait bir iniş yerini bulmaya çalışmıştı. 12 Aralık 2019 tarihinde Nightingale olarak adlandırılan bir iniş yerini tespit eden OSIRIS-REx, daha sonra Bennu göktaşına indirilmeye çalışılmıştı. 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ekipleri, OSIRIS-REx'i Bennu göktaşında tespit edilen alana dün gece saatlerinde indirdi. OSIRIS-REx'in, söz konusu göktaşının yüzeyinde bulunan 8 metrelik bölgeye indiği ve kısa süre içerisinde örnek topladığı ifade edildi. 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), OSIRIS-REx'in 60 gram örnek toplayıp toplayamadığının yakın zamanda netlik kazanacağını duyurdu. 

Söz konusu numunelerin, bir süre sonra Dünya'ya getirileceği bildirildi. Bennu göktaşından alınan numuneler sayesinde gök cisminin bileşimine ilişkin daha çok bilgi sahibi olunacağı kaydedildi. Ayrıca bu numunelere, gezegenlerin oluşumunu ve Dünya'daki hayatın kaynağını incelemek üzere başvurulacağı ifade edildi. 

Her şeyin başarılı bir şekilde ilerlemesi halinde OSIRIS-REx'in, 24 Eylül 2023 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hava Kuvvetleri'nin Utah Test ve Eğitim Sahası'na iniş yapacağı bildirildi.

Yorumlar (0)