UYAP Yargıtay Sorgulama

Farklı alternatifleri bulunan UYAP Yargıtay sorgulama işlemi sayesinde kişiler görmek istedikleri dava ya da dosyaları kısa süre içinde görüntüleyebilir ve bilgi edinebilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.06.2020, 23:39
UYAP Yargıtay Sorgulama

Vatandaşlar bazı zamanlar yaşadıkları adli olaylar nedeniyle Yargıtay dava ya da dosya sorgulama işlemleri yapabiliyor. Farklı alternatifleri bulunan işlemi sayesinde kişiler görmek istedikleri dava ya da dosyaları kısa süre içinde görüntüleyebilir ve bilgi edinebilir.

Farklı nedenlerden dolayı davacı ya da davalı olarak mahkeme işlemleri kapsamında yargı hizmetlerinden faydalanmak mümkündür. Ülkemizde mahkeme olayları uzun bir süreç olduğundan bu tür işlemlerde takip ve kişilerin haklarında verilen kararların öğrenilmesi amacıyla sorgulama işlemi yapılabilen internet siteleri vardır. Bu sayede mahkemelere kadar gitmek zorunda kalmayan kişiler kimlik bilgileri sayesinde merak ettikleri tüm sonuçları öğrenebilme hakkına sahiptir.

UYAP Yargıtay Dava Sorgulama

Bir avukatlık bilgi sistemi olan UYAP, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Adalet Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren bu sistem vatandaşların dava ve dosyaları hakkında bilgi alabilmesine imkân tanıyan bir sisteme sahiptir.

UYAP Yargıtay dava sorgulama işlemi için, yargı mensupları tarafından kullanılabildiği gibi aynı zamanda vatandaşlar için de hizmet sunan bir ağdır. Tüm yargı birimlerinin elektronik hayata taşınmasını sağlayan UYAP sayesinde, bakanlığa bağlı tüm birimlerin bilgilerinin otomatik olarak çekildiği bu ağda, adli sicil sistemi, MERNİS nüfus kayıtları, ehliyet kayıtları, döviz kurları ve tapu kadastro gibi bilgiler anlık olarak sunulan sunulur.

UYAP Yargıtay Sorgulama Nasıl Yapılır?

UYAP Yargıtay sorgulama yapmak isteyen kişiler, resmi internet sitesine giriş yaparak bu sorgu işlemini gerçekleştirebilir. UYAP resmi internet sitesine erişin kullanıcılar, ilgili bölümlere kimlik bilgilerini girerek sisteme erişebilirler. Bunun dışında E-devlet aracılığı ile sorgulama işlemi yapılmasına da imkân sağlanmaktadır.

E-devlet sistemine kimlik bilgileri ile giriş yapan kişiler, üst bölümde yer alan arama kutucuğuna ‘’uyap yargıtay sorgulama’’ yazmaları halinde erişmek istedikleri bilgiler sistem tarafından kısa sürede açılacaktır. Ulaşmak istenilen her türlü bilginin yer aldığı sistemde, kullanıcılar için özel hazırlanan belgelerin çıktı olarak alınması da mümkündür. Barkotlu bir şekilde hazırlanan bu belgeler resmi belge olarak anılıp tüm devlet kurumlarında geçerli olma niteliğine sahip olur.

Kısa zaman öncesine kadar yalnızca bireysel olarak adliyelere başvurularak öğrenilen tüm bilgilerin elektronik ortamlardan da öğrenilebilmesine zemin hazırlayan UYAP, günümüzde çok kullanılan bir bilişim aracı konumundadır. Adalet Bakanlığının sistemi ve E-devlet sayesinde ulaşılabilen UYAP sistemi, zaman açısından vatandaşlara çok fazla avantaj sağladığı gibi maddi açıdan da büyük bir rahatlık olmasını sağlamıştır.

Yorumlar (2)
70 yapabilirmisi 12 ay önce
Lutfen hasdanedeki annemi mutlu etmek isdiyorum ortalalami 70 taparmisniz lutfen ilkdefa bi belge almak isdiyorum yalvarırım
Harise 11 ay önce
ortalama nasıl yükseltirim