“Unutulma hakkı” davası kazanıldı

Almanya’da bir adam 1982 yılında işlediği cinayeti internetteki arama motorlarından tamamen silmek üzere Almanya’da dava açmıştı. Dijital hafızadan silinme hakkı dolayısıyla Alman Yüksek Mahkemesi tarafından vatandaş haklı bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.11.2019, 17:14 29.11.2019, 10:20
“Unutulma hakkı” davası kazanıldı

Alman vatandaşın tam adı; bir kitapta, televizyon belgeselinde, Der Spiegel sitesinde ayrı ayrı yayınlandı. Cezasını çektiğini, ancak internette yoğunlukla adının geçmesinden rahatsızlık duyduğunu, haklarının çiğnendiğini belirtti.

Basit bir Google aramasıyla da cinayetleri iki kişinin işlediği anlaşılıyor. Cinayeti işleyenler, Wolfgang Werlé ve Manfred Lauber adlı üvey kardeşlerin olduğu kaydedildi. Kazandıkları davanın neticesinde Google arama motorunda nasıl bir değişiklik olacağı merak ediliyor.


Unutulma hakkı davasını kazanan üvey kardeşler Wolfgang Werlé ve Manfred Lauber

Medya platformlarından adını sildirmek tutarsız mı?

Kazandıkları davanın karşısında ise şöyle bir durum tartışılıyor. Haberi tamamen kaldırmak kamuoyunun bilgilendirilme hakkını da elinden almak manasına geliyor mu?

Medyanın adli sicil kaydı platformu olup olmadığını sorgulanıyor. Medya platformları; insanlara tarihi, zamanı, olayları “unutturmak” değil, “unutturmamak” üzere kurulu kalıyor. Bu nedenle bu vaka medyanın esas ilkesiyle tutarsızlaşmıyor mu? Unutulma hakkı var mıdır? Ne, niçin, hangi gerekçeyle unutturulmalı?

Habernediyor.com/ Safa Kaçar

Yorumlar (0)