Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’ne Giriş

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’nin öncelikli faydası öğrencilerin meslek seçimindeki kararsızlıklarının önüne geçmektedir. Sistem üzerinde kişinin özelliklerini tanımasına olanak sağlayan test ve envanterler bulunmaktadır.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.06.2020, 00:02
Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’ne Giriş

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’nden faydalanmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu http://mbs.meb.gov.tr/ siteye giriş yaparak üye olunması gerekmektedir. Anasayfada, sağ üst köşede bulunan giriş kısmından “üye ol” butonuna tıklayarak üye olunabilmektedir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra aynı bölümden gerekli bilgiler girilerek mesleki bilgilendirme sisteminden faydalanmak mümkün olmaktadır.

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi

Hayat boyu öğrenme amacıyla hazırlanan Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi ile öğrencilerin ilkokuldan mezun olana kadar takip edilmesi amaçlanmaktadır. Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi sayesinde ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde öğrenci yönlendirmelerinin daha sağlıklı olması ve amacına ulaşması sağlanmaktadır.

Bireylerin kendini daha iyi tanımasını sağlayan sistem ile, devlet imkanlarını boşa harcamak yerine daha isabetli ve ekonomik bir şekilde kullanmaktadır. Bu nedenle Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi, üzerinde önemle durulması ve her geçen gün güncellenerek öğrencilere daha faydalı bir hale dönüşmesi gereken bir sistemdir.

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’nin Faydaları

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’nin öncelikli faydası öğrencilerin meslek seçimindeki kararsızlıklarının önüne geçmektedir. Sistem üzerinde kişinin özelliklerini tanımasına olanak sağlayan test ve envanterler bulunmaktadır. İlgi ve yetenek testleri, meslek seçimi testleri gibi uygulamalar sayesinde öğrenciler hem kendilerini daha iyi tanıma hem de kendileri için daha uygun olan meslekleri öğrenme imkanı bulmakta ve “hangi meslek bana uygun” gibi meslek seçiminde pek çok gencin sormuş olduğu bir sorunun cevabı daha net bir şekilde bulunabilmektedir.

Öğrencilerin uluslararası mesleki bilgi sistemi üzerindeki hareketlilik programları hakkında bilgi edinmeleri sağlanmaktadır. Bu programlar ile öğrenciler çok daha farklı tecrübeler edinerek tercih edeceği meslek hakkında uluslararası bilgiler edinebilmektedir. Bu da öğrencilerin gelecekteki meslek hayatında çok olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Öğrenciler sadece meslek seçimi ile ilgili değil, çevresindeki eğitim fırsatları, mesleklerle ilgili sertifika programı ya da kurslar, faydalanabilecek burs imkanları, değerlendirebilecekleri eğitim fırsatları, destek alabilecekleri eğitim merkezleri gibi konularda da bilgiler edinebilmektedir.

Öğrencilerin sağlıklı takibi sayesinde elde edilen istatistikler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim stratejilerini daha sağlıklı oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Böylece ilerleyen dönemlerdeki eğitim hamlelerinin amacına daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmaktadır.

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’nden anne ve babalar da faydalanabilmektedir. Veliler sistemi takip ederek öğrencilerine nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçlenme imkanı yakalamaktadır. Eğitimde ve mesleki yönlendirmede ailenin önemini kavrayan veliler, çocuklarını daha yakından tanıma ve onların daha isabetli meslek tercihi yapmaları noktasında kendilerine düşen vazifeler konusunda bilinçlenmektedir. Sistemde aynı zamanda velilere yönelik kaynak tavsiyeleri de bulunmaktadır.

Yorumlar (3)
Ayşenur 4 yıl önce
İyi
Ayşenur 4 yıl önce
İyilik yapmak
Zeynep 12 ay önce
Cok guzel bir uygulama olduguna inandım