Ülkelerde trafik neden sağdan veya soldan akar?

Bazı ülkelerde trafik soldan akıyorken bazı ülkelerde ise sağdan akmaktadır. Peki, ama neden bu şekilde bir düzen sağlandı? Bu soruya yanıt alabilmek adına geçmiş tarihe bir göz atmak gerekir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.08.2022, 13:47 15.08.2022, 09:42
Ülkelerde trafik neden sağdan veya soldan akar?

İnsanlar dünyanın farklı bölgelerinde yolun değişik kısımlarında araç kullanıyor. Peki ama bu farklılığın ortaya çıkış sebebi neydi? Neden bazı ülkelerde trafik soldan akarken, bazı ülkelerde sağdan akmaktadır? Bu soruların cevapları ise fazlasıyla ilginçtir. Aslında söz konusu durum birden fazla tarihi olayı içerisinde barındırıyor.

Görsel: Trafikte soldan ve sağdan trafik akışı sağlayan ülkelerin bir haritası. Mavi, açık mavi: sol, kırmızı, turuncu: sağ

Trafikte akış farklılığı nasıl ortaya çıktı?

Büyük bir kesimi etkileyen protestolardan yalnızca kolaylık oluşturan basit konulara kadar inanılmaz farklılıklar, tarihte trafik akışını da etkiledi. Tam manasıyla nasıl bir etkileme ortaya koyduğuna ise gelin hep beraber daha yakından bakalım.

İnsanların büyük bir oranı sağlaktır. Bu yüzden yavaş yavaş bu konu bir alışkanlık durumuna kadar geldi ve bütün ülkelere neredeyse yayıldı. Bu işleyişin en önemli kullanıcıların bir tanesi İngiltere idi. 1700'lü yıllarda trafiğin yolun sol kısmında akmasının gerçekleştirilmesi adına ülkede bir yasa bile oluşturuldu.

Yüzyıllar içinde, trafik kuralları kesinleşirken yalnızca iki ileride giden at kullanıcısı (tüccarlar ve askerler) öneme alındı. Fakat 1800'lü senelerin gelişi, kapitalizmin tırmanışına ve dünyayı bu konuda bile büyük bir ölçüde etkisi altına alan çok miktarda devrime tanıklık yaptı.

Bazı ülkelerde trafik neden soldan akar?

Geçmiş tarihte soldan işleyiş gösteren trafik akışı uygulandığına dikkat çeken birkaç tarihi kayıt bulunmakta. Peki neden sol taraf? Sorulan bu sorunun en basit yanıtı ise kolaylıktır.

Birçok kişinin “sağ elini kullandığı” bilindik bir doğru. Yanı insanlar günlük faaliyetlerini gerçekleştirebilmek adına sağ ellerini daha çok kullanmaktadır. Bu konuda Antik dünyada atları en fazla süren iki insanı ele almamız gerekmektedir.

Tüccarlar: Birden fazla atı kontrol altına almaya çalışan sağ elini kullanan bir insan, kontrolü daha rahat sağlayacağından, aracın sola doğru eğime geçmesini uygun bulacaktır.

Savaşçılar: Sağ eli ile eylemlerini yapan bir savaşçı, kılıcını çekmek istediğinde sol tarafında kınını bulundurmak zorunda kalır. Bu olay, savaşçıların ata biniş şekillerini de değiştirdi. Genellikle sol taraftan talim gerçekleştiren askerler, her zaman düzenli bir halde hareket ettiğinden, bütün askerler de bu sistemi takip ederdi.

Bazı ülkelerde trafik neden sağdan akar?

1800'lü yılların ilk başında, trafiğin akış sağladığı tarafı direkt bir şekilde etkisi altına alan iki devrim sisteme sokuldu:

Sanayi devrimi: 1700'lü senelerin sonunda ve 1800'lü yılların başında, modern imalat şekillerine sebep olan ve genel üretim gelişimine hız katan Sanayi Devrimi meydana geldi.

İmal edilen mal sayısı artık tüccarlara ait olan küçük arabalar içerisinde taşınamıyordu. Bu yüzden, insanların yaşantısına yük vagonları girmeye başladı.

Yük vagonları ile taşımacılık, bir at grubunca (ve daha sonra buhar motorları) çekilmesi gerekli olan büyük taşıma konteynırları olarak isimlendiriliyordu.

Vagonlarda çoğunlukla merkezi sürücü koltuğu bulunmuyordu ve sürücü, sol kısımda bulunan atlardan herhangi birinin üstüne oturuyordu. Bu şekilde diğer atları rahatlıkla sağ eli ile kontrol altına alabiliyordu. Bu sebeple, vagonların bu sistemi ileri zamanlara da yansıdı ve sağ trafik akışı ortaya çıktı.

Fransız devrimi: Gerçekleşen devrimin ardından Napolyon'un Avrupa'da düzenlediği fetihleri, sağdan trafik akışını İsviçre, Polonya, Almanya vb. ülkelere götürdü. Bu yeni değişimler, az azda olsa insan yaşantısının olağan akışı içerisinde görülmeye başlandı. Fransa'da ise 1794 yılında resmi bir sağ kuralı için onay verildi. Bu şekilde trafik sağdan akmaya başladı.

Yorumlar (0)