Ulaştırma Bakanı Adil Kara İsmailoğlu’ndan Türksat 5B açıklaması

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunu 14 Haziran tarihinde hizmete almanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını dile getirerek, “Bu adım, daha gururlu ve daha büyük merhalelerin de habercisidir. Tüm dünya bilmelidir ki; Uzay Vatanda iddialı bir şekilde yolumuzu çizeceğiz” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.06.2022, 15:01 13.06.2022, 08:57
Ulaştırma Bakanı Adil Kara İsmailoğlu’ndan Türksat 5B açıklaması

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusu ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Mavi vatan ve ana vatanda olduğu gibi uzay vatanda da Türkiye'yi ilerilere taşımak için çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Karaismailoğlu, 100 senede gerçekleştirilemeyecek işleri son 20 yıla sığdırdıklarını söyledi.

“Hayal dahi edilemeyenleri gerçekleştirdik”

20 sene içerisinde ulaştırma ve haberleşme için 172 milyar dolar yatırım yapıldığını belirten Karaismailoğlu, “Senelerce hayal dahi edilemeyen planlamaların hepsini bir bir hayata geçirdik. Yatırımlara ve projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye bir sene içerisinde Türksat 5B ve Türksat 5A gibi iki önemli uydusunu uzaya gönderdi” dedi.

“Uzayda izi olmayanın dünyada gücü olmaz”

Karaismailoğlu, “Uzayda izi olmayanın, dünyada gücü olmaz” diyerek, Türksat B uydusunun 19 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatıldığını hatırlattı. Türksat 5B'nin 5 aylık yolculuğu sonrasında 17 Mayıs tarihinde yörüngesine ulaştığını, performans testlerini başarı ile bitirdiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 14 Haziran günü Türksat 5B'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle hizmete alınacağını da sözlerine ekledi. Karaismailoğlu, “Bunların haricinde, bu mutluluğu ve heyecanı 7'den 70'e kadar her yaştan 84 milyon insanla paylaşacağız. Bu adım, daha gururlu ve daha büyük haberlerin de müjdecisi olacak. Bütün dünya bilmelidir ki, Uzay Vatan'da iddialıyız. Ve yolumuza devam edeceğiz” şeklinde ifade etti.

Türksat 5B ile beraber ilk kez yerli ekipmanlar uzaya yollandı

5B uydusunun yörüngesine ulaşmasıyla beraber uzaydaki aktif uydu miktarının 8'e yükseleceğine dikkat çeken Karaismailoğlu, “Türksat 5B Uydu Projesi'nde yerli uydu endüstrisinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla Yerli Endüstri Katkı Programı gündeme alındı. Bu çerçevede tasarlanan iki adet haberleşme donanımı Türkiye’de üretildi ve Türksat 5B'de kullanıldı. Türksat 5B ile ilk defa ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarım donanımlar uzaya gönderilmiş oldu. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet sağlayacak olan 5B uydumuz; Basra Körfezi, Ortadoğu'nun tamamı, Akdeniz, Kızıldeniz, Güney Afrika, Doğu ve Kuzey Afrika ve yakın komşu ülkelerini de içerisine alacak şekilde geniş bir kapsama bölgesine sahip olacak. Uyduyla beraber yüksek hızda geniş bant internet sağlayabileceğiz.

Uydu filosunun en güçlüsü: Türksat 5B

“Türksat 5B uydusu sayesinde Ka-Bant veri iletim kapasitemiz de 15 kat fazlalaşacak. Uydumuzun karasal altyapısı ve yüksek veri kapasitesi ile erişilemeyene elde edeceğiz, internet altyapımızı kuvvetlendireceğiz. 35 seneyi aşkın süre hizmet sağlayacak olan Türksat 4A, Türksat 5B ve Türksat 3A'nın Ku-Bant yedekliğini oluşturacak, kapasitelerini de fazlalaştıracak. Sabit uydu servisi uydularıyla karşı karşıya konulduğunda Türksat5B'nin kapasite oranı diğerlerine göre en az 20 kat güçlü olacak. Türksat 5B, faydalı yük kapasitesi açısından da Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak” dedi.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türksat 6A’yı uzaya yollayacağız”

Haberleşme alanında; iletişim ve bilgi altyapısının güçlendirilmesi adına yatırımların sürdürüldüğüne vurgu yapan Karaismailoğlu, “Uzay ve uydu çalışmalarıyla Türkiye'yi bu sektörde bölgesinde lider ve dünyanın ileri gelen ülkelerinden biri haline getireceğiz. Milli ve yerli haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın testleri ve entegrasyonu da devam ediyor. Projenin çevresel testleri ve mühendislik modeli entegrasyon faaliyetlerinin önemli bir kısmı bitirildi. Uçuş Modelindeki geliştirme çalışmaları tamamlandı. Türkiye’yi, haberleşme uydusu üreten 10 ülke içerisine sokacak Türksat 6A'yı, Cumhuriyetimizin 100. yılında uzaya göndermeyi planlıyor” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)