Uçan taksiler 2025'te gökyüzünde!

Hava taksileri geliştiren ve 275 milyon dolarlık fon toplayan Alman Lilium firması, hava taksileri için mürettebatsız test uçuşlarını başarıyla tamamladı. Taksilerin 2025 senesinde gökyüzünde olması planlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.11.2020, 14:34
Uçan taksiler 2025'te gökyüzünde!

Twitter'ın kurucu ortağı olan Ev Villiams, Skype ve Tencent'in kurucu ortağı Niklas Zennstrom ve birkaç girişimci kurumu tarafından finanse olan Münih merkezli genç bir girişim firması olan Lilium'un elektrikli uçan taksisi geçtiğimiz sene test edilmişti.

Tamamıyla otonom bir şekilde uçabilen hava taksisi bir helikopter gibi diye olarak kalkıp inebiliyor.

Havacılık endüstrisi için uzun senelerdir bir problem olan dikey havalanma ve inişle birlikte hızlanma pistine duyulan ihtiyacın da ortadan kalkması ve bu aracın şehir içinde kullanılabilmesine imkan verilecek.

2025'te gökyüzünde

Alman şirket, 2025 senesine kadar uçan araçlarda seyahati gerçeğe dönüştürebileceğini ifade ediyor ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde bir de tesis kurmayı amaçlıyor.

Lilium'un amacı, çevre dostu bir bölgesel ulaşım ağını ülke geneline adapte etmek. Uçan taksinin 36 motoru olmasına karşın bir helikopterden çok daha sesiz bir şekilde çalışıyor.

Firmanın verdiği bilgilere göre yalnızca bir kamyon kadar ses çıkartıyor ve 400 metre yüksekteyken sesi hiç duyulmuyor.

Saatlik 300 kilometre hıza ulaşıyor

Toplamda 36 jet motoru bulunan uçan taksi, saatte 300 kilometre hıza çıkabiliyor ve tam dolu bataryayla birlikte toplamda 1 saat uçabiliyor.

Benzersiz bir kanat tasarımıyla uçuş sırasında tüm gücünün yalnızca 10'da 1'ini kullanan araç, toplamda 5 yolcu taşıyabiliyor.

275 milyon dolar fon toplandı

Lilium, uçan taksi hizmetini 2025 senesine kadar yetiştirebilmek ve kendi üretim tesisini inşa etmek amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Şirket tarafından 2020 mart ayında toplanan 240 milyon dolara ek olarak, haziran ayında da 35 milyon dolarlık fon daha toplanmıştı.

Yorumlar (0)