Uçak modu tarihe karışıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde seyahat eden havayolu yolcuları, telefonlarını gökyüzünde tam anlamıyla artık kullanabilecek. Avrupa Komisyonu, havayollarının uçaklarda 5G teknolojisi sağlayabileceğine hükmetti. Bu durum, yolcuların telefonlarını artık uçak moduna almaları gerekmeyeceği manasına geliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.12.2022, 15:34 05.12.2022, 09:20
Uçak modu tarihe karışıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) devletlerindeki uçuşlarda “uçak modu” uygulamasına son vermeye hazırlanıyor. Komisyon, üye devletlerin 5G frekans bantlarını uçaklar için kullanılabilir duruma getirmeleri için son günü 30 Haziran 2023 olarak açıkladı.

Bu tarihten sonra yolcular, artık uçuş esnasında telefonlarının bütün özelliklerini kullanabilecek. AB ülkelerinde seyahat edenler aramaların dışında müzik ve video akışı sağlayan veri ağırlıklı uygulamaları kullanabilecek.

“Gökyüzü sınır değil”

AB'nin İç Pazardan Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, söz konusu planın "insanlar için yenilikçi hizmetler sunacağını" ve Avrupalı firmaların büyümesine yardımcı olacağını söyleyerek, "Süper hızlı, yüksek kapasiteli bağlantının tanıdığı olanaklar söz konusu olduğu zaman gökyüzü artık bir sınır değil" sözlerini kullandı.

Uçak moduna son

Diğer taraftan, AB Komisyonu, 2008'den bu yana uçaklar için belirli frekans bantlarını ayırdı ve bazı hizmetlerin havada internet erişimi vermesine izin verdi. Fakat bu hizmet, uçak ile yerdeki bir uydunun bağlanmasını gerektirdiği için oldukça yavaştı. 

Avrupa Komisyonu’nun bildirdiğine göre bu sistem, 100 Mbps'nin üzerinde olabilen 5G tarafından sağlanan daha yüksek indirme hızlarından faydalanabilecek ve bir filmin yalnızca birkaç dakika içinde indirilmesine imkan tanıyacak.

İngiltere Uçuş Güvenliği Komitesi başkanı Dai Whittingham, mobil cihazların uçakları nasıl etkilediğine ilişkin bilgi eksikliği sebebiyle uçak modunun önemli olduğunu söyledi.

Whittingham, "Cep telefonlarının eskiden otomatik uçuş kontrol sistemlerine müdahale edebileceğinden kaygılanıyorduk. Deneyimlerimiz bu riskin oldukça düşük olduğunu gösterdi. Tavsiyemiz, uçuşa geçildiği zaman cihazların uçak modunda olması gerektiği olmuştur” şeklinde konuştu.

Öte yandan, ABD'de 5G frekanslarının uçuşları etkileyebileceği ve potansiyel olarak hatalı irtifa ölçümlerine sebep olabileceği ile ilgili bir korku bulunuyor.

Fakat Whittingham, bunun AB ve İngiltere’de bir problem olmadığını belirterek, "5G için ayrı bir frekans setimiz var ve ABD'de izin verilenden daha düşük güç ayarları mevcut. Seyahat eden halk 5G istiyor. Düzenleyiciler bu ihtimali açacak, fakat yaptıkları her şeyin güvenli olmasını sağlamak için atılacak adımlar olacak” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)