Uçak kazasında ölen ilk kişi!

Tarihte bugün... Havacı Orville Wright ile Homas E. Selfridge, 17 Eylül 1908'de uçak kazası geçirdi. Kazada ölen Selfridge, uçak kazasında hayatını kaybeden ilk insan olarak kayıtlara geçti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.09.2019, 08:00 17.09.2019, 10:43
Uçak kazasında ölen ilk kişi!

Wilbur ve Orville Wright kardeşler, 17 Aralık 1903 tarihinde saat 10.35'te Kuzey Carolina Eyaleti'nin Kitty Hawk kasabasına 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kill Devil Hills kumulunda ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmişti. Birçok kişi, Wright kardeşlerin o tarihî günde beraber uçtuklarını sanıyor ancak bu doğru değil. Aerodinamik ses teorisine bağlı kalınarak yapılan uçak, Orville Wright'ın kontrolünde havalanmıştı.

Orville Wright'ın rekoru yalnızca bu değildi. O, ilk defa bir yolcunun yaşamını yitirdiği uçuşun pilotuydu.

Wright kardeşler, ABD ve Avrupa’yı dolaşarak harika uçan makinelerini tanıtıyorlardı. Aslında her şey iyi gidiyordu. Ta ki 1908 yılının Eylül ayına kadar... Orville Wright, Virginia eyaletinde bulunan Fort Myer askerî üssünde uçuş gösterileri yapıyordu.

ABD ordusu, Wright kardeşlerin uçaklarını satın alıp onları birer savaş uçağı olarak kullanmayı amaçlıyordu. Orville Wright, "The Flyer" uçağının ne kadar pratik ve güvenli olduğunu gösterecekti. 10 Eylül günü ilk resmî yolcu olan Üsteğmen Frank Purdy Lahm ile başarıyla havalandı. Orville, iki gün sonra Binbaşı George Owen Squier ile 9 dakika uçtu. Bu ilk uçuşlar yolunda gitse de bir sonraki tam bir felaket olacaktı.

Felaket günü neler yaşandı?

Takvimler 17 Eylül 1908'i gösteriyordu. Orville Wright, 26 yaşındaki Üsteğmen Thomas Selfridge ile yeni bir uçuş gösterisi yaptı. 2 bin kişiden oluşan coşkulu bir kalabalık, bu uçuşa tanıklık etti. Uçağın kalkarken kalabalığa el sallayan Selfridge, 79 kilogram ağırlığı ile o zamana kadarki en ağır yolcuydu.

Merasim alanında yaklaşık 150 fitte 3 tur atan Wright, uçakta bir takırtı duydu. Hemen ardından iki büyük sarsıntı yaşandı ve uçak sallanmaya başladı. Wright, motorları kapatmaya çalıştı ve yere güvenli bir şekilde iniş yapabileceğini ümit etti. Sonradan uçağın pervanesi olduğu tespit edilen bir şeyin uçaktan düştüğünü duydu. Uçağın direksiyona cevap vermediğini fark etti. Selfridge, nasıl tepki verdiğini anlayabilmek için gözlerini Wright’a çevirdi. 75 fite düşen uçak, sert bir şekilde yere çakıldı ve kocaman bir toz bulutu yayıldı.

Kafatası çatlayan Selfridge öldü

Orville Wright, kazanın ardından yıkıntıdan çıkarılan ilk kişi oldu. Kanaması vardı ancak bilinci açıktı. Thomas Selfridge ise o kadar şanslı görünmüyordu. Kanaması olan Selfridge'in bilinci kapalıydı. Bir daha da hiç açılmayacaktı.

İkisi de yakında bulunan hastaneye sedyelerle götürüldü. Kafatası çatlayan Selfridge, o gece ameliyata alındı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Böylece, uçak kazasında hayatını kaybeden ilk kişi oldu. Askerî törenin ardından Arlington Ulusal Mezarlığı'na gömüldü. Ölümden dönen Wright'ın bir bacağı ve birkaç kaburgası kırılmıştı. Başında kesikler ve muhtelif yaraları da vardı. 31 Ekim günü hastaneden taburcu edildi. Yine yürüyüp uçabildi ancak hayatının geri kalan zamanlarını kırık kalçasının ağrısı ile geçirdi.

Wilbur Wright, 1912 yılında yaşamını yitirdi. Küçük kardeşi Orville Wright ise ilk ölümlü uçak kazasının ardından 40 yıl daha yaşadı.

Yorumlar (0)