Twitter ve Facebook'tan Çin operasyonu!

Twitter ve Facebook, yüzlerce sosyal medya hesabı ve sayfayı, Çin destekli dezenformasyon yaptığı gerekçesiyle kapattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.08.2019, 23:42 19.08.2019, 23:58
Twitter ve Facebook'tan Çin operasyonu!

Sosyal medya ağlarından Amerikalı şirketler Twitter ve Facebook, Çin'i Hong Kong'ta süren protestolar konusunda dezenformasyon yapmakla suçlayarak, yüzlerce hesabı askıya aldı.

İlk açıklama Twitter'dan geldi. Twitter'dan yapılan açıklamada, 936 hesabın askıya alındı açıklandı ve söz konusu dezenformasyon kampanyasının, "Hong Kong'ta siyasi anlaşmazlık oluşturmayı" amaçladığı vurgulandı.

Twitter'ın açıklamasında, konuya ilişkin yapılan soruşturmalarda, kampanyanın Çin hükümeti tarafından desteklendiği yönünde güvenilir kanıtlar elde edildiği ileri sürüldü. 

Twitter'ın hemen ardından Facebook da konuya ilişkin benzer bir açıklama yaptı. Amerikalı şirket Facebook, Hong Kong'daki protestoları hedef alan sahte hesap ve sayfaların kaldırıldığını duyurdu.

Çin'e iade tasarısı nedir?

Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suç isnadı olan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdare Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuş ve akabinde kitlesel gösteri ve eylemler başlamıştı.

Tasarı, politik suçları kapsam dışında tutuyor fakat 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygısını paylaşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe duyuyor.

Hong Kong'un statüsü nedir?

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti.

İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)