Tutulmadan ilk kareler: Kuzey Yarım Küre'de 'ateş çemberi'

NASA, Kuzey Yarımküre'de kısmi ve halkalı Güneş tutulmasının başladığını açıkladı. Kuzey Yarım Küre'de yer alan çok sayıda bölgenin, Güneş tutulmasına gündoğumu esnasında tanıklık edeceği belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.06.2021, 18:42 11.06.2021, 16:17
Tutulmadan ilk kareler: Kuzey Yarım Küre'de 'ateş çemberi'

Güneş tutulması olarak isimlendirilen, Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girerek, yerküreye gölge düşürdüğü doğa olayı Kuzey Yarım Küre'de başladı.

NASA'dan açıklama

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “Bazı yerlerde izleyiciler Ay'ın etrafındaki bu yüzüğü göremeyecekler. Bunun yerine kısmi bir Güneş tutulmasına şahit olacaklar. Bu, Güneş, Dünya ve Ay tam olarak hizalanmadığında meydana gelir. Güneş, yüzeyinin yalnızca bir bölümünde koyu bir gölgeye sahip gibi görünecektir." denildi.

NASA, açıklamasını, "ABD'nin doğusu ve Kuzey Alaska'nın bazı kesimlerindeki izleyiciler, 10 Haziran tarihinde Kanada'nın büyük bölümü, Asya, Kuzey Afrika, Karayipler ve Avrupa'nın bazı kesimlerinde kısmi bir güneş tutulması görecekler." şeklinde devam etti.

Son olarak NASA, "Bu lokasyonların çoğunda tutulma, gündoğumundan evvel, esnasında ve doğduktan kısa bir süre sonra gerçekleşecek. Bu, izleyicilerin tutulmayı gözlemlemeleri için gündoğumu esnasında ufku net bir biçimde görmeleri gerektiği anlamına gelir." denildi.

Bu yılın ilk Güneş tutulması

'Ateş çemberi' Güneş tutulması bu senenin ilk, 21. yüzyılın ise 16. Güneş tutulması oldu.











Yorumlar (0)