TUSAŞ'ın yerlileştirme hamlesi, 500 milyon doları Türkiye'de tutacak

Son dönemde milli ve yerli üretime ağırlık veren Türkiye’de, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar sayesinde yüzlerce komponentin yerlileştirme çalışmalarından sonra gelecek yıllarda milyonlarca doların Türkiye’de kalmasını sağlayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.07.2021, 17:03 14.07.2021, 08:45
TUSAŞ'ın yerlileştirme hamlesi, 500 milyon doları Türkiye'de tutacak

Türkiye, milli ve yerli üretimde ağırlığını hissettirmeye devam ediyor.

500 milyon dolarlık tedarikin önüne geçilecek

TUSAŞ, 250’ye yakın milli ve yerli firmayla yürüttüğü 600'ün üstünde hava aracı komponentinin yerlileştirme faaliyetlerini tamamlandığında 500 milyon dolara yakın yurt dışı tedarikinin önüne geçmeyi hedefliyor.

TUSAŞ'tan gelen açıklamada, şirket yüksek teknoloji ürünleri kapsamında teknik ve mühendislik konularında Ar-Ge faaliyetlerinin dışında üretimden nihai ürünün testlerine kadar bütün aşamalarda yardımcı sanayinin gelişmesine yarar sağlıyor.

Yerlileştirme faaliyetleri

Yapısal bileşenlerin dışında hava platformunun önemli parçalarını kendi mühendisleri tarafından geliştirmeyi sürdüren TUSAŞ, diğer yandan ham maddeden parça üretimine kadar pek çok aşamada yerli yardımcı sanayinin gelişimine destek oluyor.

Bu çerçevede ekipman, alt sistem, malzeme alanında çalışmalar gerçekleştiren TUSAŞ, HÜRJET, GÖKBEY, Milli Muharip Uçak, ANKA, HÜRKUŞ, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, T129 ATAK, AKSUNGUR ve T70 Genel Maksat Helikopteri tarzı milli ve özgün projelerde, yangın söndürmeden yakıt tankına, hidrolik sistemlerinden güç sistemlerine, iniş takımlarından iklimlendirme sistemlerine ve aydınlatma ünitelerine kadar çok geniş bir yelpazede yerlileştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Çalışmalar milli ve yerli firmalarla yapılıyor

Şirket bu şekilde Türk havacılık ekosisteminin bağımsız gelişimini hedefliyor. Şirketin 250’ye yakın milli ve yerli firmayla sürdürdüğü 600'ün üzerinde hava aracı komponentinin yerlileştirme faaliyetlerinin tamamlamasının ardından gelecek dönemde toplamda 500 milyon dolarlık bir yurt dışı tedarikinin önüne geçilecek

Bu sene sonu itibarıyla özgün hava platformlarına ilişkin 100'e yakın komponentin yerlileştirme çalışmaları tamamlanacak.

Yorumlar (0)