Türksat 5B uydusu, Elon Musk'ın Falcon 9 roketiyle fırlatılıyor 

Bakan Adil Karaismailoğlu, Türk 5B uydusunun fırlatılacağı tarihi açıkladı. 19 Aralık’ta fırlatılması planlanan uydunun Space X tarafından sağlanan Falcon 9 roketiyle gönderileceği ve etkinliğin 06.58’de gerçekleştirileceği bildirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.12.2021, 12:32 10.12.2021, 15:45
Türksat 5B uydusu, Elon Musk'ın Falcon 9 roketiyle fırlatılıyor 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat'ın genel müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısına katıldı. Şirketin kablo TV, uydu ve e-Devlet hizmetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Karaismailoğlu, Türksat'ın 5'inci nesil uydularından "5A" uydusunun haberleşmede çığır atlamak amacıyla 8 Ocak 2021 tarihinde uzaya gönderildiğini; 5B haberleşme uydusunun ise Airbus’tan teslim alındığını ve 29 Kasım’da Fransa’dan ABD’ye gönderilerek tesliminin yapıldığını kaydetti. 

19 Aralık’ta fırlatılacak 

Türkiye’nin haberleşme alanındaki faaliyetlerinin genişletileceğini dile getiren Karaismailoğlu, Türkiye'nin en yeni uydusu 5B'nin 19 Aralık'ta fırlatılmasının planlandığını belirtti ve tarihi an için şunları aktardı: “Haberleşme uydumuzun yörüngeye fırlatılacağı 19 Aralık tarihinde ve bir önceki gününde yani 18 ve 19 Aralık tarihlerinde, Türksat’ın Gölbaşı Yerleşkesi’nde gençlerimizde buluşacağız. 2. Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında yapılacak olan bu buluşmada uydumuzun fırlatılmasını canlı olarak izleyeceğiz.” 



İlk kez tasarlanan yerli ekipmanlar uzaya gönderiliyor 

Karaismailoğlu: “Türksat 5B haberleşme uydumuz, ülkemizin iletişim imkanı Ka-Bant kapasitemizi 15 kata kadar artıracak. Faydalı güç değerleri bakımından en güçlü ve en yeni uydumuz olacak 5B’nin kapsamı, önceki uydularımızdan daha geniş olacak. Uydumuz, yalnızca ülkemizi değil Orta Doğu’nun tamamını, Nijerya'yı, Doğu Afrika'yı, Kuzey Afrika'yı, Güney Afrika'yı, Akdeniz'i, Basra Körfezi'ni, Kızıldeniz'i ve diğer komşu ülkeleri kapsayacak. Çoklu hüzme ve kapsama işlevi de bulunan uydumuzda frekansın tekrar ve tekrar kullanımı mümkün olacak. 5B uydumuz, ülkemizdeki ilk milli ve yerli uydu çalışmalarımızın en güzel örneklerinden biridir. Uzaya kısa süre sonra fırlatılacak bu uydu, yeni bir girişimi de başlatmış olacak. 5B uydumuzla birlikte ilk kez bir ticari haberleşme uydusunu büyük oranda yerli olarak tasarladığımızı söyleyebiliriz.” 

Türksat 5B denizcilik ve havacılıkta kullanılacak 

Karaismailoğlu: “35 sene boyunda 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek bu uydumuz hem havacılık ve denizcilik faaliyetlerinde hem de ticarette etkin şekilde kullanılacak. Uydumuz tarafından sağlanacak olan yüksek veri kapasitesiyle birlikte de kara altyapısıyla erişemediğimiz yerlere internet altyapısıyla ulaşabileceğiz. 15 kilovat güç kapasitesine ve 4,5 ton fırlatma ağırlığına sahip yeni nesil 5B uydusu, kamu ve özel sektör için katma değer ve maliyet konusunda avantajlar yaratacak. 5B’nin fırlatılmasıyla birlikte çalışır durumdaki haberleşme uydu sayımız 5’e yükseltirken toplam uydu sayımızı da 8’e yükseltmiş olacağız.”

Yorumlar (0)