Türksat 5A uydusu fırlatıldı!

Türkiye'nin beşinci nesil uydusu Türksat 5A, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral Üssü'ndeki Elon Musk'ın SPACE X şirketine ait Falcon 9 taşıyıcı roketiyle uzaya fırlatıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.01.2021, 09:32 09.01.2021, 15:29
Türksat 5A uydusu fırlatıldı!

Türkiye'nin yeni uydusu 5'inci nesil Türksat 5A, saat (TSİ) 05.15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya başarıyla gönderildi.

Cape Canaveral Üssü'nde yer alan fırlatma merkezinde gerçekleştirilen törende Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Türksat Anonim Şirketi Genel Müdürü Cenk Şen ile onlara eşlik eden bürokratlar, uydunun fırlatılışını izledi.

Türkiye'nin "5'inci nesil uydusu" olan Türksat 5A, Elon Musk'ın Space X şirketine ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Uydunun fırlatılışının saat (TSİ) 04.28'de yapılması planlanıyordu ancak hava koşulları sebebiyle yaklaşık olarak 1 saat bekletildi ve Türkiye saatiyle 05.15'te uzaya gönderildi.

Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngede görev yapacak

Uydu, istasyonlar vasıtasıyla yörünge ve alt sistem kontrolleri yapılacak ve ardından "31 derece doğu" yörüngesine oturtularak sabitlenecek ve faaliyete başlayacak.

Uydunun kontrolü daha sonra Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na verilecek ve bu istasyondan yapılacak komut işlemleriyle uydu yaklaşık olarak 4 hafta performans testlerinden geçirilecek.

Türkiye'nin kaç uydusu var?

Uzayda Türkiye ile birlikte 30 ülkenin uydusu bulunuyor. Türkiye'nin 2021 Ocak ayı itibarıyla aktif uydu sayısı, 5'inci nesil haberleşme uydusu Türksat 5A'nın da gönderilmesiyle 7'e yükselmiş oldu.

Türkiye'nin hâlihazırda 3'ü gözlem ve 3'ü haberleşme olmak üzere tam 6 aktif uydusu bulunuyor. 5'inci nesil TÜRKSAT 5A uydusunun yaklaşık 4 ay devam edecek yolculuk sonrası yörüngesine oturtulmasıyla Türkiye'nin aktif uydu sayısı 7'ye yükselecek.

Yani Mayıs 2021'de aktif uydu sayısı 7'ye çıkacak. Ulaştırma Bakanı İsmailoğlu'nun ilave müjdesine göre de 2021 Haziran'da 8. uydu olarak Türksat 5B uzaya gönderilecek.

Böylelikle 2021 Haziran ayı itibarıyla Türkiye'nin uydu sayısı 8'e yükselmiş olacak. 2021 yılı sonlarına doğru son atılan uydunun da aktif olmasıyla birlikte toplam aktif uydu sayısı 8'e çıkacak.

Türkset 5B ne zaman fırlatılacak?

Türksat 5A'dan ilk sinyalin alındığı müjdesini veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılının Haziran ayında Türksat 5B’yi de uzaya fırlatmayı planladıklarını açıkladı.

“Ayrılmadan sonra ilk sinyalin geldiğini ve hiçbir sıkıntı bulunmadığını belirten Adil Karaismailoğlu, 5A uydusunun yolculuğuna devam ettiğini ve bu yolculuğun yaklaşık 4 ay süreceğini, 4 ay tamamlandıktan sonra yörüngesine oturacağını ve testlerin yapılacağını bildirdi.

Yorumlar (0)