Türkiye’nin uzaydaki aktif uydusu 7’ye çıkıyor

Türkiye uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri. Bu sabah saatlerinde uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A’nın 4 ayın ardından yörüngeye oturtulmasıyla birlikte uzaydaki aktif uydu sayımız 7’ye çıkmış olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.01.2021, 22:56 10.01.2021, 09:24
Türkiye’nin uzaydaki aktif uydusu 7’ye çıkıyor

Türkiye’nin halihazırda haberleşme alanında 3 ve gözlem olarak ise 3 olacak şekilde toplamda aktif 6 uydusu bulunuyor.

TÜRKSAT 5A’nın yaklaşık olarak 4 ay boyunca sürecek yolculuğu sonrası yörüngeye oturtulmasıyla beraber aktif uydu sayısı 7 olacak.

İlk uydu 1994 senesinde uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin ilk iletişim uydu denemesi TÜRKSAT 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde uzaya çıkartıldı fakat fırlatma esnasında fırlatıcı rokette bir arıza gerçekleşti ve fırlatma 12 dakika 12 saniyenin ardından okyanusa düştü.

Türkiye uydu teknolojileri yatırımlarını sürdürerek, 10 Ağustos 1994 senesinde uzaydaki ilk yerini TÜRKSAT 1B ile aldı.

TÜRKSAT 5A yola çıktı

TÜRKSAT tarafından yaptırılan ve üretim ve test süreçleri sona eren TÜRKSAT 5A uydusu fırlatılmaya hazır olarak 2 Ekim tarihinde TÜRKSAT yetkililerine yerde teslim edildi.

2017 senesinde imzalanmış olan sözleşmenin ardından AIRBUS’ın Fransa Toulouse kentindeki tesislerinde üretimine başlanılan uydusu, Space X şirketinin Amerika Birleşik Devletleri Florida’da yer alan Cape Canaveral’da bulunan fırlatma merkezine gönderildi.

Roketten ilk sinyal geldi

Bugün sabah saat 05.15’te Falcon 9 roketiyle birlikte başarılı bir şeyi uzaya çıkartılan TÜRKSAT 5A’dan fırlatılmasının ardından 35 dakika geçtikten sonra ilk sinyal geldi.

Bütünüyle elektrikli itki sistemi bulunan TÜRKSAT 5A, istasyonlar ile bütün yörünge ve alt sistem kontrollerini gerçekleştirmesi sonrası “31 derece doğu” boylamında bulunan yörüngesine oturacak.

Uzayda bulunan 7’inci uydumuz olacak

TÜRKSAT 5A’nın yaklaşık olarak 4 ay boyunca sürecek yolculuğu sonrası yörüngeye oturtulmasıyla beraber uydu, ülkemizin uzayda bulunan aktif 7’inci uydusu olacak.

Ardından uydunun kontrol sistemi, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na verilecek ve bu merkezden uyduya gönderilecek olan komutlarla beraber yaklaşık olarak 1 ay süresince performans testleri uygulanacak. TÜRKSAT 5A’nın 2021 yılı ikinci çeyrekte hizmete girmesi amaçlanıyor.

Uydu manevra ömrüyle 31 derece doğu yörüngesindeki yörünge ve frekans haklarını 30 sene boyunca güvenceye alacak.

TÜRKSAT 5B uydusu için hedeflenen zaman haziran

Uydu teknolojilerine ilişkin yatırımlarına devam eden Türkiye, imalatı ve testi sona eren TÜRKSAT 5B uydusunu da haziran ayında uzaya fırlatmayı hedefliyor.

TÜRKSAT 5B 42 derece doğu yörüngesine gönderilecek ve böylece ülkemizin Ka-Bant kapasitesinde artışa gidilecek.

Önce TÜRKSAT 5A, ardından ise TÜRKSAT 5B’nin hizmete girmesiyle, Türkiye’nin frekans hakları korunmuş olacak ve gelecek yeni nesildeki haberleşme uyduları için de yeni frekans hakları elde edilecek.

Gelecek yıl 6A haberleşme uydusu uzayda olacak

TÜRKSAT 6A’nın ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde üretimi yapılacak. Uydunun 2022 senesinde uzaya fırlatılması planlanıyor.

TÜRKSAT uydularıyla Türkiye, haberleşme alanında Afrika ve Avrupa’nın bütününü, Endonezya ve Asya’da batı ve güney bölümünü (Çin ve Rusya hariç) kapsayacak.

Yorumlar (0)