Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu başlıyor

İlk Türk uzay yolcusu için 45 yaş altındakiler, temel bilimler/fen bilimleri, fen bilimleri alanındaki tıp ve eğitim fakültelerinden birinden mezun olanlar, mühendisler ve çok iyi seviyede İngilizce bilenler başvuruda bulunabilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.05.2022, 00:20
Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Erdoğan'ın Milli Uzay Programı çerçevesinde belirlenen 'Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Görevi' misyonunu başlattığını belirtti.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın akabinde açıkladığı bahse konu projenin detaylarına da yer verildi.

Yer gözlem ve haberleşme uydularıyla uzayda önemli yetenekler kazanıldığının kaydedildiği açıklamada, ülkemizin yerli ve milli yeteneklerini insanlı uzay misyonuyla genişleteceği belirtildi. 

Söz konusu açıklamada, Türk vatandaşı bilim insanlarının hazırladıkları bilimsel ve deneysel düzeneklerini uzay yolcusu ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecekleri bildirilerek, böylelikle yerçekimsiz ortamda araştırma yapma olanağının yakalanacağına vurgu yapıldı.

10 gün sürecek

Uzay misyonunun 10 gün süreceğinin aktarıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Dünya yörüngesinde ateşlenecek olan özgün ve milli hibrit roketle Ay’a sert bir şekilde iniş yapılacak. Ülkemize ait bölgesel zamanlama ve konumlama sistemi geliştirilecek, uzaya ulaşımı tesis etmek maksadıyla bir uzay limanı işletmesi oluşturulacak, uzaydaki yetkinliğimiz artırılacak, uzay farkındalığı sağlanacak ve bir Türk yurttaşı, bilim göreviyle uzaya gönderilecek."

Genel şartlar açıklandı

Bahse konu açıklamada, uzay yolcusu olacak adaylarda aranacak olan genel koşullar ise şu şekilde:

"Türk vatandaşı olmak, 45 yaşın altında olmak, kamu haklarından mahrum edilmemiş olmak, mühendislik, temel bilimler/fen bilimleri, fen bilimleri alanındaki tıp ve eğitim fakültelerinden birinden mezun olmak, çok iyi seviyede İngilizce bilmek, boyun 149,5 ila 190,5 cm, kilonun 43 ila 110 arasında olması."

Aday seçimlerinde aranacak olan genel sağlık kriterlerine yönelik ise şu bilgilere aktarıldı:

"Her iki gözde de kontakt lens/gözlük veyahut doğal olarak yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak, renk körlüğüne sahip olmamak, protez kullanmamak, vücudunda vida/platin bulunmamak, eklemlerde işlev sorununa sahip olmamak, tansiyonu/kan basıncı 95/155 altında olmak, kronik damar ve kalp hastalığı olmamak, psikolojik sorunlar yaşamamış olmak, uyuşturucu, ilaç ve alkol bağımlığı yaşamamış olmak, dar/kapalı alan, yalnızlık, dağınıklık, nefessiz kalma/boğulma, kalabalık, kaza, hız, yükseklik, karanlık korkusu olmamak ve titreme, felç, epilepsi, MS gibi sinir sistemi hastalıkları yaşamamış olmak"

Seçilen iki aday TÜBİTAK veyahut TUA çatısı altında 10 sene istihdam edilecek

Seçilen iki adayın TÜBİTAK veyahut Türkiye Uzay Ajansı çatısı altında 10 sene istihdam edileceğinin belirtildiği açıklamada, "Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998'de Dünya yörüngesine konumlandırıldı. Geçen 24 senede istasyona 150 milyar dolar yatırımda bulunuldu. İstasyonda, üç bini aşkın deney yapıldı. Bugüne değin Uluslararası Uzay İstasyonu’nu 20 ayrı ülkeden çoğu bilim insanı olmak üzere 258 kişi ziyarette bulundu." denildi.

Başvurular, 23 Haziran 2022 saat 20.23’e dek alınacak. 

Yorumlar (0)