Türkiye’nin ilk Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluyor

Dünya gündemindeki önemini korumaya devam eden metaverse alanında Türkiye’de ciddi bir girişime imza atılıyor.İstanbul Topkapı Üniversitesi tarafından kurulan Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi, ülkemiz için bir ilk olma niteliğini taşıyor.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.07.2022, 11:29 01.07.2022, 14:49
Türkiye’nin ilk Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluyor

Metaverse, yapay zeka, NFT, blockchain, web 3.0… Dünyanın en fazla konuştuğu teknoloji sektöründeki bu gelişmelerle ilgili ülkemizde yükseköğretim seviyesinde ciddi adımlar atılıyor. İstanbul Topkapı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de bu kapsamda Türkiye’de ilk olma niteliği bulunan Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi açacaklarını açıkladı. 

"Metaverse yalnızca arsadan ibaret değil"

Metaverse’ün arsa alıp satma ile gündeme gelmesinin sığ bir perspektife yol açtığını ve bu yüzden üniversite olarak bu meseleye önem verdiklerini ifade eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Zontul, “Metaverse sektöründe yapılan bütün çalışmaların gerçek yaşamda karşılığı olmalı. İnsan hayatını kolaylaştırmalı veya konfor, öğrenme hızı, güvenlik vb. durumları iyileştirmeli. Metaverse sektörünün geniş bir yelpazesi bulunuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) gerçekleştirdiği Türkiye Teknoloji Buluşmalarına katıldık. Burada da projelerimiz ve çalışmalarımız karşısında sektör yetkililerinin heyecanlandığını ve müşterek bir gelecek hedeflediğimizi anladık. Pek çok konuda iş birliği teklifi aldık. Çok sayıda başlığı kapsayacak bir şekilde mümkün olduğunca metaverse ekosistemini yerli şirketlerle geliştirmek istiyoruz. Çünkü daha önce de ifade ettiğim gibi insan hayatını pozitif etkileyecek projeleri iş birliği ve yerli olanaklarla gerçekleştirmek istiyoruz” sözlerini kullandı. 

“Metaverse’de fuar merkezi kuracağız” 

Prof. Dr. Metin Zontul, ilk hedeflerinin avatar sistemi ile fuar merkezi kurmak olduğunu da belirterek, “Blockchain İnisiyatifi isminde bir grubumuz var. Ekibimiz öğrenciler iş insanları ve akademisyenlerden oluşuyor. Biz de Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezini web 3.0, yapay zeka, blockchain, NFT ve diğer ticari uygulamalara şemsiye niteliğinde oluşturmak istedik. İlk hedefimiz; akıllı avatar sistemiyle metaverse evreninde fuar merkezi yapmak. Bütün sektörlere hizmet sunabilecek bu fuar merkezinde bulunan stantlarda akıllı avatarlar yer alacak. Avatar, yüz bin kişiye aynı anda farklı dillerde bilgi aktarımı yapabilecek. Ardından metaverse alanında bir üniversite ile alışveriş merkezi de oluşturmayı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Dijital oyun tasarlanıyor 

Diğer teknolojik gelişmelerin de üniversite tarafından yakından takip edildiğini ve öğrencilerin sektörle kaynaşmasına imkan veren iş birlikleri yaptıklarına da dikkat çeken Prof. Dr. Zontul, “Girişimcilik ve Kuluçka Merkezimizde dijital bir oyun grubu oluşturduk. Hem sektöre temas edecek hem de eğlenceli çalışmaların hedeflendiği bir grup oldu. Workcube isminde bir Türk ERP yazılım firması ile iş birliğimiz mevcut. Eğitimler planladık. 5 öğrencimizi seçtiler ve mezuniyetlerinden sonra istihdamını sağlayacaklar. Dünyaca tanınan ABD’li Zynga oyun şirketine oyun hazırlayan bir firma ile konuştuk, bir oyun grubu kuracağız. Zaphlex şirketiyle finans konusunda İstanbul Borsasına ilişkin çalışmalarımız olacak” sözlerini kullandı. 

“İş garantili fakülte” şeklinde değerlendirdikleri mühendislik fakültesi ile ilgili detaylı bilgiler aktaran Metin Zontul, şunları söyledi:

“Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) standartlarında Mühendislik Fakültesi olarak eğitim ve öğretim imkanı sunmak arzusundayız. Bu sebeple üniversite-sanayi iş birliklerimizi, ders programlarımızı MÜDEK’e göre kurguluyoruz. Mezunlarımızla iletişimi devam ettiriyoruz. Bu sebeple mezuniyetin ardından takiplerini yaparak hem öğrencilerimizle deneyim aktarımı hem de şirketler ile iş birliği yapmalarına imkan tanıyacağız.” 

“İş garantili fakülte” 

Zontul, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Öğrenciler proje odaklı olmak üzere 3 ve 4. sınıflarda bir eğitim alıyor. Öğrencilerimiz 8’inci yani son dönemi de şirkette geçiriyor. Mezun olmadan önce öğrencilerimizi şirketlere yönlendiriyoruz. Dolayısıyla bir öğrenci, Mühendislik Fakültesinde kendi isteği olmaması durumunda işsiz bir şekilde mezun olmuyor. Yani iş garantisi veriyoruz diyebiliriz. 25 kişilik bir Mühendislik Fakültesi kadrosu kurduk. 21 öğretim üyesi ve 4 araştırma görevlisi ile sektör deneyimi fazla, şirketler tarafından bilinen ve insan hayatına dokunan çalışmaları olan, TÜBİTAK’ta çalışmış akademisyenlerimiz var. YÖK prosedürü gereği akademik kadromuz kağıt üzerinde kurulmadı. Tüm akademisyenlerimiz aktif, öğrencilerimizle etkileşim ve iletişim halinde bulunuyor. Proje bazlı faaliyetlerde de iş birlikçi şirketlerimiz ve öğrencilerimiz bir aradalar.” 

“Mezun olmadan öğrencilere iş teklifi geliyor"

Öğrencilerin istihdam problemlerine ‘deneyimli mezunlar’ yetiştirerek çözüm sağladıklarını dile getiren Prof. Dr. Metin Zontul, “Sektör bilgisi ile teorik bilgiyi harmanlayarak, henüz öğrenci mezun olmadan sektöre ilişkin projeler hazırlasın istiyoruz. Böylece öğrencilerimizi şirketler biliyor ve kadrolarına almak istiyor. Biz, mezunları iş arayan değil, mezunları iş dünyası tarafından istenen bir üniversitenin fakültesine dönüşüyoruz. Donanım ve yazılım laboratuvarlarımızı geliştiriyoruz. Bilimsel etkinliklerimize de bu süreçte hız veriyoruz. ‘Finansta Yapay Zeka Farkındalığı’ etkinliği ile yeni sürece başlayacağız. Öte yandan firmalarla TÜBİTAK tarafından desteklenmiş ortak projelerimiz de mevcut” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Yorumlar (0)