Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu: Fırlatma için tarih verildi

Türkiye’nin uzaya yollayacağı astronot adayları ile ilgili konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Her alandan kişi seçimi yaptık. Birçok test yapıldı ve jürilerin değerlendirmesinde geçildi” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.01.2023, 10:11 30.01.2023, 14:14
Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu: Fırlatma için tarih verildi

Uzay ile ilgili çalışmalarına devam eden Türkiye, son olarak uzaya gönderilecek adayları belirledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulacak olan isimler ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Bu çalışmada beraber faaliyet sağladığımız Amerikalı bir şirketin yolladığı bir astronot ve Türkiye Uzay Ajansı'ndan bir ekip bulunacak. Adayların seçilmesinde jüriler ve astronotlar birlikte çalıştı. Birden fazla test yapıldı" diye konuştu.

İsimler şubat ayında açıklanacak

Astronot adaylarının birçok alanda tetkikten geçtiğini ifade eden Yıldırım, "Bilimsel, psikolojik ve tıbbi bir süreçti. Sonunda 2 kişiyi seçebildik. Seçilenlerin meslekleri ile ilgili bilgilendirme sağlayamam ancak son 10 kişi içerisinde mühendisler, akademisyenler ve askeri pilotlar hatta hekim bile bulunuyordu. Biz bakanımıza konuyu ilettik. En son Cumhurbaşkanımıza kadar isimler gitti. İsimler ise şubat ayı içerisinde paylaşılacak." ifadelerini kullandı.

Fırlatma için tarih belirlendi

Bu çalışmanın bir bilim misyonu üzerine gerçekleştirildiğine değinen Yıldırım, "Mevcut durumda tespit ettiğimiz iki kişi eğitim için hazırlıklarını sağlıyor. Şubat ayının sonlarına doğru Amerika'ya gidecekler. Amerika'da 5-6 ay kadar devam edecek olan bir eğitime tabi tutulacaklar. Fırlatma ise ekim döneminde gerçekleştirilecek. Asıl hedefimiz yalnızca bir insanın uzaya geliş gidiş yapması değil. Asıl düşüncemiz bilim camiamızın şu zamana kadar yer çekimsiz alanda yapmaya hiç fırsat sağlayamadığı deneyleri gerçekleştirmektir" diye konuştu.

Yorumlar (0)