Türkiye’nin deniz neferi Preveze’nin kalbi artık milli ve yerli atacak

Türk savunma sanayiinin devrim yaratan araçlarından olan Preveze denizaltısının kurulumu yerli ve milli parçalarla tamamlandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.02.2022, 15:56 26.02.2022, 09:27
Türkiye’nin deniz neferi Preveze’nin kalbi artık milli ve yerli atacak

Preveze Sınıfı Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi olarak isimlendirilen MÜREN-Preveze Projesi, HAVELSAN tarafından üstlenildi. Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS-P) kapsamında sağlanan üretimde denizaltıların tüm operasyonel görevlerini verimli şekilde gerçekleştirilmesi için sistemden alınan verilerin yedeklenmesi ve kesintisiz olarak ilgili birimlere dağıtılması sağlandı. DBDS-P, kayda değer bu görevleri karşısında “denizaltının kalbi” sıfatını aldı.  



Uzay araçlarından sonra en karmaşık teknolojiye sahip 

Uzay araçlarından sonra en karmaşık teknolojiyi barındıran denizaltıların sensör, silah ve navigasyon sistemlerinin tam entegre şekilde görev yapabilmesi ve bu sistemlerin entegrasyonunun doğru yapılması için geçerli olan akım, DBDS-P'den geçiyor. DBDS-P üzerinde birbirine bağlanan sistemler, hareket etkinliği konusunda analizin kaliteli şekilde yapılmasını sağlıyor. 



DBDS-P'nin ilk ürünü TCG Preveze, envantere altın harflerle kazındı 

DBDS-P'nin ilk proje denizaltısı olarak geliştirilen TCG Preveze, Türk Deniz Kuvvetleri envanterine altın harflerle kazındı. Deniz ve liman testleri ile montajı başarıyla yapılan denizaltı, eksiksiz şekilde teslim edildi. Preveze sınıfı denizaltıların harekat görevlerini en kuvvetli şekilde icra etmesi bekleniyor.  

Türk Deniz Kuvvetleri’nde savunma projelerinde şimdiye kadar 47 platform kullanıldı ve 36 platformun da teslimatı gerçekleştirildi. Sistem, yüksek faaliyet oranı ve en düşük arıza ihtimaliyle HAVELSAN’a duyulan milli güvenin en büyük göstergesi oldu. 

Yorumlar (0)