Türkiye’de geliştirildi! TEI-TF6000 motorunun özellikleri

Türkiye’nin en güçlü milli motoru olma özelliği bulunan turbofan motoru TEI-TF6000, TEKNOFEST Karadeniz’de görücüye çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.09.2022, 16:52 01.09.2022, 16:58
Türkiye’de geliştirildi! TEI-TF6000 motorunun özellikleri

Samsun’da gerçekleştirilen TEKNOFEST Karadeniz birçok ilk ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin yerli helikopter Gökbey’den milli ve yerli üretimi olan ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA’ya kadar birden fazla teknolojik ürün insanlara sunuldu. Festival kapsamında Türkiye’nin en güçlü milli motoru TEI-TF6000 da sunulduğu alanda ziyaretçi akını yaşandı.

Test çalışmaları için tarih verildi

10 bin beygire yükseltilmesi planlanan TEI-TF6000, 2023 yılının ilk zamanlarında imalat işlemlerinin bitmesi durumunda çalıştırılarak test edilmesi düşünülüyor.

“Şu zamana kadar üretilen en güçlü motor”

TEI-TF6000 için detaylı bilgi sağlayan TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Şu an da TEI-TF6000, TEKNOFEST Karadeniz’de ilk kez insanların önüne çıkarılmış bir motorumuzdur. Çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki ülkemizde tasarlanmış ve geliştirilmesi sağlanmış en güçlü motordur. Mevcut durumuyla takribi 6 bin libre etki oluşturacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu da ortalama 6 bin beygir oranına denk gelmektedir. Arka bölümüne küçük bir entegre ile beraber art yakıcı eklemeyi ve motorumuzu 10 bin beygir seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Türkiye’nin şu zamana gelene kadar ürettiği en güçlü motoru budur. Güç düzeyine baktığınızda bu motoru şu an bir yolcu uçağı motoruna çevirmemiz olasıdır. Bunun yanı sıra helikopter motoruna da çevrilebilir. 10 tona kadar olan helikopterlere daha uyumlu olacaktır. Bunun yanı sıra gemilere etki sağlayacak bir güç düzeyine ulaşmış oluyoruz. Hücumbotlarına güç sağlayabilecektir. Dünyada üzerinde ki uygulamalarına göz gezdirdiğimiz de boru hatlarına bir kompresör görevi görür ve gazı basmak adına kullanılması da sağlanabilir. MOTAŞ ile bu hususlarda görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra elektrik üretiminde için de kullanılabilmektedir. Bu şekilde olan bir motor takribi 4 bin hanenin elektriğini yalnız başına üretebilmektedir." dedi.

Hedef bir üst sınıf motor

"Önümüzdeki TEKNOFEST’te farklı bir üst sınıfta motoru çıkarmaya planlıyoruz." diyen Akşit, "Etkinlikte tabii ki benzer şeyleri sunmamış olabilmek adına her sene yeni bir geliştirmeyi TEKNOFEST getirmeye uğraşıyoruz. Bu etkinlikte de motorumuz oldukça fazla dikkat çekiyor. Burada önceki senelerde yeni olarak gösterdiğimiz ürünler de bulunuyor. Gün geçtikçe ürünlerimiz artıyor. Bir sonraki yıl TEKNOFEST’te daha üst sınıfında yeni motoru çıkarmayı planlıyoruz. Bu motor, KIZILELMA’ya güç sağlayabilecek düzeyde bir motordur. Art yakıcıyla birlikte 10 bin libre kadar etkiye çıkıyor ve 2 tane HÜRJET’in güç gereksinimini karşılayabilecek düzeye çıkıyor." bilgilerini verdi.

Edinilen bilgilere göre, TEKNOFEST’te tanıtılan milli ve yerli ürünler insanların büyük bir ilgisini çekiyor.

Yorumlar (0)