Türkiye’de bir ilk: Erzurum dijital şehir haline geliyor

Erzurum Büyükşehir Belediye, Erzurum Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı beraberliğinde oluşturulan “Dijital Kent Erzurum” planı, Erzurum Kalesi’nin önünde vatandaşlara sunuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.07.2022, 17:45 20.07.2022, 13:32
Türkiye’de bir ilk: Erzurum dijital şehir haline geliyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığında oluşturulan “Dijital Şehir Erzurum” düşüncesinin ilk sunumu Erzurum Kalesi önünde gerçekleştirildi. Bu noktada Erzurum, “Dijital Şehir” planı kapsamında teknolojik konulardan geliştirilecek ve dronlarla kentin her alanında izlenerek 3 boyutlu bir hale getirilecek. Bu şekilde kent içerisinde sorun yaşanan bölgeler tespit edilecek ve buralara kısa bir sürede müdahalede bulunulabilecek. Diğer bir taraftan, Erzurum’da 7 bin 500 dönümlük bölgede dronla taramalar gerçekleştirilecek ve sorunlara çare aranacak.

“Türkiye’nin 4’üncü büyük şehriyiz”

Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediyesiyle birlikte bütün hizmetleri en uzak kesimlere kadar götürdüklerini ifade ederek, “Bu kentin valisi olarak 4 senedir incelediğim gelişmelere çok açık bir şekilde dile getiren bir idareciyim. 20 ilçemiz ve 2 bin köyümü bulunuyor. Türkiye'nin şu anda 4'üncü büyük şehriyiz. Avrupa'da bulunan ülkelerin birçoğundan daha büyük bir coğrafyamız bulunuyor. Olanaklarımızı hem büyükşehir hem de valiliğimiz sayesinde en ücra kesimlere kadar ulaştırıyoruz. Burada bulunan Ulu Cami bin senelik Türk-İslam uygarlığının yapı taşıdır. Bizim de tapu senedimizdir” dedi.

Her alanıyla tarih dolu şehir: Erzurum

Birçok tarihi içerisinde barındıran bir şehir olduğunu ifade eden Okay Memiş, “Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler ve Çifte Minareli Medresesi ile burası tarihte kocaman bir yer kaplıyor. Söylediğim gibi mimarisi, yolları, binaları, bahçeleri ve parkları ile güzelleşmekte olan bir Erzurum bulunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bunun yanı sıra şehrimize güzellik katan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da ayrı bir teşekkürü borç bilirim. Erzurum’a özellikle Sayın Bakanımız Murat Kurum’un çok fazla desteği oldu. Kendilerine de minnettarlığımı sunuyorum. Belediye hizmetlerinde farklı kentlere imrenirdik. Bu noktada emeği olan herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Yaşanan problemlere anında çözüm sağlanacak

'Dijital Şehir' planının ilk defa Erzurum’da uygulamaya konulacağını anlatan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bugün burada dijital şehircilik düşüncesinde milat olacak bir günde, tarihi kentimizin geleceği noktasında son derece değerli olan bir zamanda sizlerle yan yanayız. Günümüzde kentlerde yaşanan problemlere çözüm sağlayabilmek, daha rahat bir yaşam geçirebilmek adına sürdürülebilir akıllı kentlerin miktarının fazlalaşmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun adına oluşturulması gerekenler arasında kentlerin bütün verilerinin bir araya getirilip yorumlanması ve değerlendirilmesi bulunmaktadır. Bir kentin sürdürülebilir ve akıllı bir şehir özelliği gösterebilmesi içim mikro ve makro bütün konuların ele alınması daha konforlu ve kaliteli hizmet adına en yeni projelerin ve fikirlerin oluşturulmasına bağlıdır. Bizde bu kapsamda akıllı şehir projesini hayata geçirdik” dedi.

Şehrin haritası çıkarılacak, 25 dron faaliyet gösterecek

Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Sekmen, “Dijital Şehir Erzurum planı ile beraber kentimizin 7 bin 500 dönümlük alanını dronlarla dolaşacağız. Türkiye’de bulunan büyükşehirler içinde ilk defa Erzurum’da faaliyete geçen bu proje, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kent Bilgi Sistemleri gibi şehrimizin teknolojisi ile altyapısı ile bir araya gelerek Erzurum’un sorunlarına odaklanacak. Kentimizin en önemli kesimlerinde ve bazı konumlarda 50 kişilik bir grup görev alacak. Toplamda 25 dron faaliyet halinde olacak. 56 farklı konumda haritalama işlemleri gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra proje çerçevesinde etkin uçuşlar yapılabilmesi adına 202 yer denetim alanı belirlendi. Gereken bütün ölçümler gerçekleştirildi. Erzurum’da 19 Temmuz ve 21 Temmuz tarihleri arasında dron uçuşları yapılacak. Bu sayede kentimizin hava çekimlerini yapmış olacağız. Yeni dijital datalar oluşturacağız. Projemiz çerçevesinde kentimizin hava fotoğrafları çekilecek. Bu proje kapsamında haritalar üç boyutlu şekillerde oluşturulacak” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)