Türkiye yine Kutuplar'da: Antarktika'ya ikinci bilim seferi

Atatürk Üniversitesi, hazırlanan bir proje ile birlikte Antarktika'da biyoçeşitlilik çalışmaları yapılacağını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.09.2021, 09:08
Türkiye yine Kutuplar'da: Antarktika'ya ikinci bilim seferi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamında Türk bilim insanları, Antarktika'ya ikinci seferine çıkıyor.

Mikrobiyal çeşitlilik araştırılacak

Atatürk Üniversitesi'nden gelen açıklamada, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Karadayı’nın koordine ettiği "Horseshoe Adasındaki Kriyokonit Habitatlarının Mikrobiyal Biyoçeşitliliğinin Kültürden Bağımsız Yaklaşımlarla Araştırılması ve Biyoteknolojik Öneme Sahip İzolatların Kültüre Bağımlı Yöntemlerle Elde Edilmesi" isimli proje önerisi, TÜBİTAK KUTUP 1001 çağrısı çerçevesinde destek almaya hak kazanan 9 projeden bir tanesi oldu.

Geçen sene 4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan 24 kişilik Türk ekibinin, ''canlı bilimleri, deniz bilimleri ve yer bilimleri alanında toplam 15 proje yürüteceği''ne ilişkin bilgiyi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank vermişti.

"Türkiye adına yapılacak ilk çalışma"

Dünyanın en önemli soğuk habitatlarından bir tanesi olan Antarktika’ya düzenlenecek TAE-6 bilimsel seferi çerçevesinde sefer rotasından ve Horseshoe Adası’ndaki Türk Bilim Üssü çevresinden toplanacak olan kriyokonit örneklerin mikrobiyal biyoçeşitliliğinin, kültürden bağımsız bir şekilde araştırılması ve mikrobiyal biyoçeşitlilikten biyoteknolojik öneme sahip enzim üreten izolatların kültüre bağımlı şekillerle elde edilmesi amaçlanıyor.

Projenin Türkiye adına düzenlenecek olan ilk çalışma özelliği taşıdığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Karadayı, şunları söyledi:

"Projemiz çerçevesinde düzenlenecek biyoçeşitlilik çalışmaları ile Horseshoe Adası'na ilişkin bilimsel eksiklik, kapsamlı bir şekilde ilk defa giderilecek ve sağlanacak mikroorganizmalar yoluyla soğukta aktif enzimlerin kullanıldığı milli, yerli biyoteknolojik süreçlerin geliştirilmesinin yolları aranacak. Bu proje ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu Ulusal Kutup Bilim Programı (2018-2022) ve Cumhurbaşkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen Ulusal Antarktika Bilim Seferlerine katılım sağlayacak olan üniversitemizin ilk üyesi olmaktan dolayı gurur duyuyorum."

Yorumlar (0)