Türkiye Uzay Ajansı duyurdu: “Ay Görevi için sistem hazır”

Ay Görevi’nde kullanılacak ve “HİS” olarak isimlendirilen “Milli Hibrit İtki Sistemi” araçlarının ön tasarım süreci tamamlandı. Türkiye Uzay Ajansı, uçuş ölçekli ilk test prototipinin ve test sistemi üretiminin kurulumunun tamamlandığı bildirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.03.2022, 10:52
Türkiye Uzay Ajansı duyurdu: “Ay Görevi için sistem hazır”

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Ay Görevi hakkında yeni duyurularda bulundu. DeltaV Uzay Teknolojileri yardımıyla gerçekleştirilecek olan A Araştırma Görevi (AYAP-1), Türk uzay aracını Ay’a taşıyacak olan HİS’in (Milli Hibrit İtki Sistemi) geliştirildiğini duyurdu. Sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli yer testlerinin gerçekleştirileceği sistem ile uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi süreci tamamlandı. 



“HİS’i yakından tanıma vakti geldi”

HİS’e ait sistemin genel görünümü ile sisteme ait bileşenleri sosyal medya hesabından yayınlayan TUA, AYAP-1 kapsamında Türk uzay aracını Ay’a taşıyacak olan HİS’i daha yakından tanıtmak için çalışmalara başladı. “Hedefimiz, uzay liginde tam bağımsız Türkiye.” notuyla sistemi duyuran TUA, paylaştığı videoda HİS’in sistem elektroniklerini, vanasını, iskeletini, motor bileşenlerini ve oksitleyici tankını gösterdi. 



AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracının önceliğinin bir fırlatıcıyla uzaya taşınmasıdır. Sonrasında ise uzay aracı, takla sönümleme ve sistem başlatması gibi aşamaları gerçekleştirdikten sonra yörünge testlerini icra edecek. DeltaV’nin hibrit motoru önce Dünya yörüngesinde sonrasında da Ay yörüngesinde testler için ateşlenecek.

 

Yorumlar (1)
Ercan 2 yıl önce
İnşAllah ülke olarak gercekleri göreceğiz kafirin şeyle gerdaha giren yamuk kalkar ülke devletim muhakki başaracak bu kesindir geç oldu ama olsun