Türkiye tamamını ithal ediyordu! ASELSAN üretimiyle artık tamamen yerli ve milli!

Yerli ve milli imkanlarla ASELSAN ve HTR tarafından üretilen ARIN X-ray bagaj kontrol cihazı, ilk olarak Gaziantep Havalimanı'nda kullanılmaya başlandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2021, 13:25 27.12.2021, 13:43
Türkiye tamamını ithal ediyordu! ASELSAN üretimiyle artık tamamen yerli ve milli!

Milli ve yerli imkanlarla üretilen X-ray kontrol cihazı, Gaziantep Havalimanı'nda dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından incelendi.

“Yeni bir başarı öyküsü”

İnceleme esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ürünün özellikleri ile ilgili bilgi aldı.

Yeni üretilen 18 adet cihaz, Gaziantep Havalimanı'nda kullanılmak amacıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi.

İnceleme esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank eşlik ederken Bakan Varank, Twitter hesabından konuyla ilgili bugün 'tebrik' paylaşımı yaptı. Bakan Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi maceramızda bir başarı öyküsü daha! Tamamı ithal olan ve milyonlarca dolar cari açık verdiğimiz x-ray cihazları, artık yerli ve milli olarak üretiliyor.” sözlerini kullandı.

11 ay içinde geliştirildi

X-ray bagaj kontrol cihazları; limanlar, havaalanları, gümrükler, sınır kapıları, devlet binaları gibi pek çok tesisin güvenliğinin sağlanması konusunda büyük öneme sahip.

ASELSAN ve HTR tarafından, 11 ayda yerli bir şekilde milli imkanlarla geliştirilen ARIN X-ray bagaj kontrol cihazları, etkin atom numarası dikkate alındığında metal, organik, inorganik madde ayrımı ve bunun yanında 6 renkli olarak gösterim yapabiliyor.

Yüksek yoğunluk alarmı

Cihazlarda yüksek yoğunluklu yeri görüntüleme ve otomatik patlayıcı tespiti, yoğunluk alarmı, zoom kabiliyeti, otomatik radyometrik ve geometrik düzeltme işlevi, organik sıyırma, kamerayla tünel giriş-çıkışlarının izlenmesi ile genişletilebilir kurgusal tehdit kütüphanesi yer alıyor.

Proje çerçevesinde, 2022 yılında Tokat Havalimanı terminal binasına da 12 adet ASELSAN ARIN X-ray kontrol cihazının gönderilmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)