Türkiye şampiyonu Naci'nin üreticileri ABD yolcusu

Tekirdağ’daki Ebru Nayim Fen Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve okul yönetiminin desteğiyle robot üretti. Ülke genelinde dereceye giren “Naci” isimli robot hem Türkiye şampiyonluğu hem de mayıs ayında ABD’de 800 robotun katılımıyla gerçekleştirilecek olan robot yarışmalarına katılmaya hakkı kazandırdı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.03.2022, 12:44 23.03.2022, 12:48
Türkiye şampiyonu Naci'nin üreticileri ABD yolcusu

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Ebru Nayim Fen Lisesi öğrencileri, büyük başarı kaydeden işler yapıyor. Kendi aralarında takım kuran öğrenciler, okul yönetimi ve öğretmenlerinden aldıkları desteklerle “Naci” ismini verdikleri bir robot üretti. Türkiye geneline açık olarak gerçekleştirilen ve 42 robotun katıldığı “TFL Robotics” yarışmasında birinci olan takım Mayıs 2022’de ABD’de düzenlenecek olan dünya robot yarışmasına katılmaya hak kazandı. Türkiye’nin gururu olan Naci’nin geliştiricileri, basın mensuplarına projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



“Hayalimizdi, gerçek oldu”

Takımın kaptanı Büşra Gülen isimli öğrenci, Naci’yi şu şekilde anlatıyor: “Robotumuzun 2 kolu var. Hem taşıma hem de yukarıya kaldırma hareketi sergileyen iki sistemi bulunuyor. Dünya şampiyonasına katılmayı hayal ediyorduk, gerçek oldu. Şu anda çok mutlu ve gururluyuz. O şampiyonadan boş dönmek istemiyoruz. Finale kalmayı ve ülkemizi temsil etmeyi istiyoruz. Biz 2020’den bu yana aynı işi yapıyoruz ve her sene belirlenen temalara uyuyoruz. Bu seneki tema sonradan açıklanacak. Ona uygun bir robot tasarlayacağız. Bu şekilde becerilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Takımımızın büyük çoğunluğu mühendis olmak istiyor.”



“ABD’de ülkemizi temsil edecekler”

Takımın destekleyicilerinden olan Bilgisayar Öğretmeni Sedat Eren, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Arkadaşlarımızda beraber burada 5 aylık çalışma yürüttük. Bu süre zarfında kendileri, şampiyonluk getiren bir robot tasarladılar. Bu tasarımın öncesi de bulunuyor. 3 sene önce başlattığımız proje kapsamında her sene belirli temalarda robotlar üretiliyor. Bu süreç biraz maliyetli ancak öğrencilerimiz hem kendileri hem okulumuz hem şehrimiz hem de ülkemiz için gece gündüz çalıştılar. 19-20 Mart tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Türkiye şampiyonasında birinci oldular. Mayıs ayında ABD’de düzenlenecek olan dünya finallerinde de ülkemizi inşallah temsil edecekler. Robotik yarışmasına katılacaklar. Bu yarışma, en yüksek puanı toplamaya yönelik bir tür savaş. Bir ittifak kuruyorsunuz ve karşı taraf da bunu yapıyor. Her sene belirli temalarda yarış yapılıyor. Örneğin geçen sene küpleri istifleme yarışması vardı. Mayıs ayında gerçekleştirilecek yarışmanın teması henüz belli değil.”



“Devlet okulu olarak birinci olmak şaşırtıcı”

Bu tarz yarışmalara çoğunlukla özel okulların katıldığını ve onların birinci olduğunu belirten Bilgisayar Öğretmeni Eren, yarışmanın maliyetinin yüksek olmasından ötürü devlet okulu olarak şampiyonluk elde edilmesine şaşırdıklarını ifade etti.

Yorumlar (0)