Türkiye, Rusya ve Kazakistan 'uzay anlaşması' yapabilir!

Rus kozmonot Lazutkin, Türkiye ve Kazakistan arasındaki "uzay ve havacılık teknolojileri alanında iş birliği" anlaşması hakkında, "Bu konuda Rusya, Türkiye ve Kazakistan olarak üçlü anlaşma olabilir" dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.11.2019, 23:27
Türkiye, Rusya ve Kazakistan 'uzay anlaşması' yapabilir!

Zvezda araştırma ve üretim işletmesinin Genel Tasarımcı Yardımcısı Aleksandr Lazutkin, Türkiye'nin uzay alanında Kazakistan ile imzaladığı anlaşma ve ayrıca uzay teknolojileri alanında destek vermeye ve Türk astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) göndermeye hazır olan Rusya sayesinde "uzay ülkeleri" saflarına katılabileceğini belirtti.

Kazakistan’ın, Türkiye’ye roketlerini fırlatması için platform olarak Baykonur uzay üssünü sunabileceğini belirten Lazutkin, "Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin de Türkiye’ye Boykonur’u Rusya ve Kazakistan ile birlikte kullanmayı teklif etmişti. Rusya ve Türkiye, uzayda işbirliğine ilişkin hükümetler arası anlaşma hazırlama konusunda mutabakata varmıştı. Türkiye ayrıca kendi astronotlarını Rusya Kozmonot Eğitim Merkezi’nde eğitmeyi planladığını açıklamıştı” dedi.

"Rusya, Türkiye ve Kazakistan olarak üçlü anlaşma olabilir"

Lazutkin, "Hatta bu konuda Rusya, Türkiye ve Kazakistan olarak üçlü anlaşma olabilir diye düşünüyorum. Rusya ve Türkiye, uydu üretimi, roket fırlatma, astronotların eğitimi ve uzaya gönderilmesi dahil havacılık ve uzay alanlarında ortak çalışmalar için dev potansiyele sahip. Ama Türkiye için en uygun uzay üssü Baykonur. Rusya da bu üssü kullanıyor. Bu en önemli tesis Kazakistan’da bulunduğundan anlaşmaya Kazakistan da katılmalı. Ayrıca nasıl ki Rusya ve Kazakistan ortak geçmişten dolayı yakınsa Türkiye ve Kazakistan’ın da çok sayıda birleştirici unsuru var." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)