Türkiye'nin yeni kamikaze İHA'sı Kargı, 'EFES-2022 Tatbikatı'nda ortaya çıktı

Türk savunma sanayisi koordinesinde geliştirilen yeni kamikaze insansız hava aracı (İHA) Kargı, ilk kez "EFES-2022 Tatbikatı" kapsamında görücüye çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.06.2022, 16:45 07.06.2022, 17:25
Türkiye'nin yeni kamikaze İHA'sı Kargı, 'EFES-2022 Tatbikatı'nda ortaya çıktı

EFES-2022 Tatbikatı kapsamında Lentatek’in milli ve yerli imkanlarla geliştirdiği İHA'lar sergileniyor.

Kargı, ilk kez sahneye çıktı!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları çerçevesinde, Lentatek tarafından TÜBİTAK desteği ile başlatılan Kargı Projesi, ilk defa ortaya çıktı.

Türk savunma sanayisi için pek çok ilki barındıran Kargı Projesi, düşman entegre hava savunmasında bulunan radarları ve satıhtan havaya düşmanın silah sistemlerini baskı altına alıp tahrip edebilme niteliğine sahip olmasıyla öne çıkıyor. Lentatek, tamamladığı altyapı hazırlıklarıyla birlikte Kargı’nın seri üretimi için de artık gün sayıyor.

Yer sistemleri, hava aracı, seyrüsefer ve otomatik uçuş kontrol sistemi üretimi ve tasarımı ile aynı zamanda sistem yazılımı proje yürütücüsü olarak bilinen Lentatek tarafından uygulamaya alınan Kargı Projesi, milli ve yerli çözümlerle seri üretime yaklaşıyor.

Lentatek’in yerli ve milli olarak geliştirmiş olduğu yer sistemleri ve hava aracı ile ilk başarılı uçuşunu 2018 yılında gerçekleştiren Kargı’nın yabancı menşeili olan bileşenlerini yerlileştirme çalışmaları neticesinde RF arayıcı başlık ve tahrip sistemine ilave olarak, fırlatma motoru (roket motoru), uçuş motoru, yakıt tankı, pervane ve link sistemi gibi alt sistemleri de tamamıyla yerli olarak geliştirildi.

“Türk Silahlı Kuvvetlerine güç katacak”

Lentatek öncülüğünde üretilen Kargı Projesi, TÜBİTAK SAGE, TEI ve ASELSAN iş birliği ve koordinesinde yürütülüyor.

Yoğun bir Ar-Ge çalışması neticesinde tasarlanan Kargı’nın, zaman ve maliyet avantajları ile Türk Silahlı Kuvvetlerine güç katması bekleniyor.

Kargı, satıhtan havaya düşmanın silah sistemlerinin ve düşman entegre hava savunmasındaki radarların tahrip edilmesi ve baskı altına alınması hedefiyle TÜBİTAK desteğiyle, milli ve yerli kaynaklarla geliştirildi.

Roket motoru ve hava aracı sayesinde saklama kutusu olarak da aynı zamanda kullanılan kanisterlerden fırlatılıyor. Uzun süre düşman hava sahasında dolaşarak, hava savunma radarlarını pasif duruma zorlayan hava aracı, üstünde bulunan RF arayıcı tahrip ve başlık sistemi ile hedefi tespit edip başarıyla imha edebilecek.

Yorumlar (0)