Türkiye'nin yeni İHA'sı: Boyga

Havan mühimmatı taşıyabilen döner kanatlı İHA (insansız hava aracı) Boyga, ilk defa kolluk kuvvetlerinin kullanımına sunuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.06.2022, 18:44
Türkiye'nin yeni İHA'sı: Boyga

Ülkemizin tam bağımsız savunma sanayisi planları doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde sürdürülen projeler sonunda geliştirilen bir ürün daha kolluk kuvvetlerine teslim edildi.

STM tarafından geliştirilen Boyga, kabul testlerinin başarılı bir şekilde tamamlamasının akabinde envantere dahil edildi.

Savunma Sanayii Başkanı duyurdu

Başkan İsmail Demir, kişisel sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Kolluk kuvvetlerine sahada büyük bir avantaj sağlayacak olan bir yeteneği daha envanterimize kattık. Milli olanaklarla geliştirdiğimiz 81 mm'lik mühimmatı bırakabilen İHA Boyga, kabul testlerini başarılı bir şekilde tamamladı ve kolluk kuvvetlerine teslim edildi. Ülkemize hayırlı olsun." ifadelerine yer verdi.
 

Hafif olduğu için personel tarafından taşınabiliyor

STM’nin taktik mini İHA'larından biri olan Boyga, üzerinde taşıdığı MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ) tarafından geliştirilen özelleştirilmiş 81 mm'lik havan mühimmatını, üstün balistik kestirim algoritması sayesinde gösterilen hedef üzerine yüzde 100 oranında tam isabetle bırakıyor.

Asimetrik savaş ve terörle mücadele ortamlarında etkin bir şekilde kullanılabilecek olan Boyga, havan mühimmatı ile birlikte yarım saat havada kalma özelliğine sahip. 1,5 kilometre uçuş irtifasına çıkabilen Boyga, 5 kilometrelik menzilde görev icra etmesinin yanı sıra 15 kilogram ağırlığında olduğu için bir personel tarafından rahatlıkla taşınabiliyor.

Yorumlar (0)