Türkiye'nin yeni gücü artık denizlerde

ASELSAN'ın dünyadaki sistemlerden çok daha iyi performansa sahip olarak geliştirdiği GÖKDENİZ yakın alan hava savunma sisteminin, 'MİLGEM-5 Projesi' çerçevesindeki fabrika kabul testleri sona erdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.05.2023, 23:19
Türkiye'nin yeni gücü artık denizlerde

ASELSAN tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, GÖKDENİZ, anti-gemi füzelerinin yanı sıra su üstü araçları, İHA'lar (insansız hava aracı), uçaklar ve helikopterler gibi tehditlere karşı da gemi savunmasını etkin bir biçimde sağlayabiliyor.

Bahse konu sistem, yoğun rekabetin yaşandığı yurt dışı pazarda da rakiplerinden çok daha iyi özellikleri ile ön plana çıkıyor. GÖKDENİZ yurt dışındaki ülkelerin deniz kuvvetleri tarafından yoğun ilgi görürken, ihracat projelerine yönelik kabul ve üretim çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.

Yakın alan hava savunma sistemleri ürün çatısı altında yer alan GÖKDENİZ ve KORKUT sistemlerince kullanılan ATOM (35 milimetre parçacıklı mühimmat), sahip olduğu hassas vakit programlı tapa yardımıyla hedef önünde paralanarak büyük bir parçacık bulutu oluşturuyor. Bu özelliği ile namlulu silahların hızlı ve küçük hava hedeflerine karşı yüksek etkinlik göstermesini temin ediyor.

GÖKDENİZ'in, fabrika kabul testlerinin bitmesinin akabinde MİLGEM-5 gemisine entegrasyonu sağlandı.  



"Dünyadaki diğer sistemlerden daha iyi"

ASELSAN Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, söz konusu sistemin, firmanın yakın alan hava savunma hususundaki derin deneyimi ve bilgi birikiminin Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gereksinimlerini karşılamak için geliştirildiğini dile getirdi.

GÖKDENİZ'in tamamen milli ve yerli çözümlerle üretildiğine dikkat çeken Görgün, "GÖKDENİZ, yurt dışı bağımlılığını yok etmekle kalmamış, muadili olan yurt dışı sistemlerden çok daha iyi bir performans yakalamıştır." yorumunda bulundu.

Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile diğer müttefik ve dost ülkelerin deniz kuvvetlerinin yakın alan hava savunma gereksinimlerinin bu sistemle etkin bir şekilde karşılanabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"GÖKDENİZ, üzerinde konuşlu olduğu gemiyi hedef alan anti-gemi füzelerini yok edebilen nokta savunma sistemi olarak ön plana çıkıyor. Firmamızın geliştirdiği ATOM ile yüksek etkili menzile sahip sistem, klasik tahrip mühimmatı ve parçacıklı mühimmatın eş zamanlı olarak yüklenmesine ve hedef tipine uygun bir şekilde istenen mühimmatın tercih edilmesine imkan sağlıyor. "


(Görgün)

Yorumlar (0)