Türkiye'nin 'robot askeri' füze fırlattı

Farklı gereksinimlere yönelik muhtelif konfigürasyonlarda ve boyutlarda geliştirilen, 'robot asker' olarak da isimlendirilen insansız kara araçlarına pek çok görevi yerine getirebilecek bazı donanımlar ekleniyor. Barkan insansız kara aracı, silahları arasına lazer güdüme sahip mini füze sistemi Mete'yi de ilave etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.01.2023, 19:25
Türkiye'nin 'robot askeri' füze fırlattı

Otonom insansız kara araçları, uzaktan yönetilerek ve sensör sistemleri aracılığıyla çevreyi algılayarak gözetleme, keşif ve mühimmat taşıma gibi bazı temel misyonları yerine getirmek için askeriyeye entegre ediliyor. Farklı gereksinimlere yönelik muhtelif konfigürasyonlarda ve boyutlarda geliştirilen, 'robot asker' olarak da isimlendirilen insansız kara araçlarına pek çok görevi yerine getirebilecek bazı donanımlar ekleniyor.



HAVELSAN üretti

Türk savunma sanayisi çatısı altında çeşitli sorumlulukları üstlenen HAVELSAN da modern muharebe sahasındaki bu gereksinimden yola çıkarak Barkan'ı tasarladı ve üretti.

Barkan'ın, kayıpların önlenmesi, operasyon başarısının artırılması ve operasyon maliyetlerinin azaltılması başta olmak kaydıyla pek çok başlıkta kolluk kuvvetlerinin önemli yardımcısı olması hedefleniyor.

Barkan'a bugüne değin ateş gücü oluşturmak için robotik kol sistemi, gözetleme-keşif görevleri için üç metre mast sistemi, 7,62 mm Sarp-L Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi entegre edildi. Barkan, bahse konu görevlere ek olarak yaralı taşıma sedyesiyle harp sahasındaki askerlerin en az riskle kurtarılmasında ya da bünyesinde bulunan yük sepetiyle askerler için gerekli olabilecek malzemelerin gereksinim duyulan noktalara güvenli bir şekilde taşınmasında kullanılabilecek.



Barkan'ın silah opsiyonları genişliyor


HAVELSAN, 'Barkan 1' olarak isimlendirilen ilk platformla birtakım faaliyetler gerçekleştirdi. Saha çalışmalarının ardından alan uzmanları ile gerçekleştirilen istişareler ve analizlerle gereksinim makamının operasyonel konseptine uygun bir şekilde 'Barkan 2' geliştirildi.

Barkan kısa bir süre içinde kolluk kuvvetlerinin envanterine girmeyi başarırken, mukaveleye bağlı olarak kabul süreçleri halihazırda devam eden araçlar da bulunuyor.

Bütün bu süreçlerin yanında Barkan'a çeşitli silah sistemlerinin entegrasyonu da devam ediyor. Bu gayretlerin bir parçası olarak ROKETSAN'ın geliştirdiği lazer güdümüne sahip mini füze sistemi Mete, Barkan'ın silah opsiyonları arasındaki yerini aldı.



Barkan bir ilki gerçekleştirdi

Barkan gerçekleştirilen entegrasyon faaliyetinin akabinde yapılan atış testinde, Mete ile hedefini başarılı bir şekilde vurdu. Türk savunma sanayisi çatısı altında muhtelif insansız kara aracı projeleri sürdürülürken, bu çalışmayla birlik güdümlü füze atışı gerçekleştirilen ilk insansız kara aracı da Barkan oldu.

Bu arada, söz konusu insansız kara aracına özel olarak çoklu atış lançerinin tasarımı sürüyor. Modüler yapıda olan lançer diğer insansız kara araçlarına da entegre edilebilecek.

Yorumlar (0)