Türkiye'nin kıyıdaki yeni muhafızı

ROKETSAN'ın geliştirdiği Barbaros Kıyı Savunma Sistemi, milli füzeler Çakır ve Atmaca'yı kullanarak denizdeki tehditleri etkisizleştirecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.12.2022, 18:20
Türkiye'nin kıyıdaki yeni muhafızı

Yakın dönemde test atışı yapılan ve 'Barbaros' adı verilen kıyı savunma sistemine dair basın mensuplarına bilgi aktaran ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, bahse konu silah sisteminde milli seyir füzesi Çakır ve milli gemisavar füzesi Atmaca'nın kullanılabileceğini belirtti.

Barbaros'un özellikle de denizdeki tehditleri ortadan kaldırabilecek özelliklere sahip, mobil bataryaların oluşturduğu bir kıyı savunma sistemi olacağını kaydeden İkinci, sistemin ilk atışını birkaç ay evvel Sinop'ta kıyıdan yaptıklarını hatırlattı.



"Beş dakikadan kısa bir sürede yer değiştirebiliyor"

"Sinop'ta Atmaca füzesiyle kıyıya konumlandırılmış mobil batarya üzerinden denizde bulunan bir hedefe angaje olup başarılı bir şekilde atışımızı yaptık." diyen İkinci, şöyle devam etti:

"Barbaros Kıyı Savunma Sistemi beş dakikadan daha kısa bir sürede yer değiştirebilen, denizde bulunan hedeflere karşı ağ destekli becerilerini ve Advent Savaş Yönetim Sistemi'ni kullanan, radar sistemlerinden edinilen bilgileri kendi içinde birleştirip hedef angajmanı gerçekleştirebilen bir sistem olarak TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) hizmetine girecek. 

Buradaki en kritik avantaj ise bir mobil kıyı savunma bataryası sistemi, lançer ve komuta kontrol yetenekleriyle, hedef angajmanı ve hedef belirleme hususundaki becerileriyle denizden gelebilecek her çeşit tehdidi, hedefi imha edebilecek becerilere sahip olacak. Hem Çakır hem de Atmaca füzesini birlikte kullanabilecek bir platform olarak da hedeflerin önceliğine, büyüklüğüne göre hedeflemeyi ve hedef angajmanını eş zamanlı olarak gerçekleştirerek yetenekleri birleştirecek, sürü saldırısı gerçekleştirebilecek, tespit ettiği hedefleri şebeke, radar üzerinden diğer mobil bataryalarıyla da paylaşabilecek. Radar sisteminden, kıyı gözetleme sisteminden ve merkezden gelecek olan bilgilerle hedefleri daha görmeden angaje olup atış gerçekleştirebilecek özellikleriyle öne çıkacak. 



Tehditlere karşı altı Çakır, dört Atmaca füzesi

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Denizden gelebilecek olan tehditleri bertaraf edebilecek mobil bataryaların hem ülkemiz hem de benzer özelliklere sahip ülkeler yönünden son derece önemli olduğunu söyleyebilirim. 

Söz konusu sistemin bir bataryasından altı Çakır ve dört Atmaca füzesi ateşlenebiliyor. Bu sistem aracılığıyla Türkiye'nin her noktasında hızlı bir şekilde kurulup, hızlı bir şekilde deniz kontrolü sağlanabilecek. 

Barbaros sistemi gittikçe büyüyerek devam eden, becerilerini artıran ve Türkiye'nin değişen savunma gereksinimlerine yanıt veren bir yapıda ROKETSAN'ın öz kaynaklı bir projesi olarak geliştirilmeye devam edilecek."

Yorumlar (0)