Türkiye'nin ilk yerli kripto para borsası işlem görmeye başladı

A&S Yatırım Holding’in kurduğu ve tamamen Türk kripto para borsası olan Ascoindex, piyasada işlem görmeye başladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.04.2021, 13:03 09.04.2021, 18:13
Türkiye'nin ilk yerli kripto para borsası işlem görmeye başladı

A&S Yatırım Holding tarafından 20 milyon dolar gibi bir sermayeyle kurulan Ascoindex'in, ilk ayda komisyonsuz hizmet vereceği belirtildi.

26 kripto parayla işlem görecek

Enerji, turizm, gayrimenkul, sanayi, sağlık, ziraat, bilişim-IT ve medya sektörlerinde faaliyetleri bulunan A&S Yatırım Holding, tamamen yerli bir kripto para borsasını kurdu. İşlem görmeye başladığı belirtilen ve 7/24 saat işlem yapılabilen Ascoindex’te, canlı yardım hizmeti de veriliyor. Her türlü güvenlik önlemi kapsamında 3 çeşit güvenlik çözümleri firmasının kontrolünde çalışan borsanın, ilk iki haftada 6, ardından 26 farklı kripto para birimiyle işlem göreceği açıklandı. 

A&S Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş,  Ascoindex’in açılışına ilişkin basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Şuan Ziraat Bankası, Akbank, ve Vakıfbank ile anlaştıklarını söyleyen Akkuş, şunları aktardı:

“Merkez Bankası işleme yönelik gereken mevzuatları hazırlama aşamasında. Bu tarz borsaları ruhsatlandırmaya hazırlanıyor. Elektronik paranın lisansını almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna başvuruda bulunduk. Ayrıca Mastercard ve Visa ile anlaşmamızı yaptık.”

“En hassa nokta güvenlik”

Bu tarz işlerde en hassas noktanın güvenlik olduğunu söyleyen Akkuş, rakiplerinden farklı olarak merkezlerin Türkiye’de olmasına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim rakip firmalardan en önemli farkımız merkezimiz Türkiye’de. 3 siber güvenlik şirketi ile beraber çalışıyoruz ve sistemimize devamlı olarak testler yapılıyor. Hacklenme, transferde yavaşlama, sistem donması gibi en çok şikayetin yaşandığı konulara ilişkin üst düzey önlemler aldık. Sistemimizde bu tarz problemler asla yaşanmayacak. Bir diğer avantajımız ise rakiplerimizden daha kolay ulaşılabilir olmamız ve hızlı olmamız.”

Komisyon oranı daha ucuz

İlk ay 0 komisyon şeklinde hizmet verileceğini açıklayan Akkuş, komisyon oranlarının da diğer borsalara oranla yüzde 20 daha ucuz olacağını ifade etti ve açıklamasına şöyle devam etti:

“Sistemimizin komisyon oranları diğer borsalardan yüzde 20 daha ucuz işlem görecek. An itibariyle mobilde web görünümü ile işlem yapılabiliyor ama şu an mobil uygulama yapılıyor. 15 gün sonra telefonlara uygulama şeklinde yüklenebilecek. Sistemimizde ilk başta ticarete açılacak kripto paralar: TRY Market: Ethereum, Link, Bitcoin, Ripple, UniSwap, USDT olacak.

İlk 3 aylık süreç için günde 300 milyon TL’lik işlem hacmi hedeflerinin olduğunu açıklayan Uğur Akkuş, 3 ayın ardından sene sonuna kadar bu işlem hacminin günlük 1 milyar TL’ye, ardından 1 senenin sonunda ise günlük 2 milyar TL’ye yükseleceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Türkiye, AB’de birinci sırada

Uğur Akkuş, kripto para yatırımında AB’de, Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını, dünya genelinde ise 4. sırada bulunduğunu açıkladı. Günlük işlem hacminin Türkiye’de 7-9 milyar TL arasında değişkenlik gösterdiğini söyleyen Akkuş, salgının ardından talebin yüzde 60 arttığını ifade etti.

Yatırımcılara eğitim verilecek

Sisteme üye olan yatırımcılara, yatırım ve kripto borsası eğitiminin verileceğini açıklayan Akkuş, şunları aktardı:

“Yatırımcılar için sitemize üye olanlara mesaj ya da mail yoluyla eğitim günleri hakkında bilgi ulaştırılacak. Çevrim içi olarak kayıt oluşturup hafta sonu o kayıt aracılığıyla online eğitimlere katılabilirler. Bu eğitimlerde, dijital paranın, kripto paranın ne olduğu, hangi para birimlerinin mevcut olduğu, yatırımda dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulacak.”

Yerli kripto para müjdesi

Yönetim Kurulu Başkanı Akkuş, kurdukları borsanın, Amerika ayağının temmuzda kurulacağını açıkladı. Yerli kripto para birimi çalışmalarının da devam ettiğini açıklayan Akkuş, en kısa zamanda bunun müjdesini vereceklerini söyledi.

Yorumlar (0)