Türkiye'nin ilk insansız helikopteri Alpin! Sahaya çıkmayı bekliyor...

Askeri görevlerde kolaylık imkanı tanıyacak olan ve birçok alanda kullanılması hedeflenen insansız helikopter Alpin, günden güne yerlilik payını artırıyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.06.2022, 10:42 30.06.2022, 15:04
Türkiye'nin ilk insansız helikopteri Alpin! Sahaya çıkmayı bekliyor...

ATO Congresium’daki SEDEC etkinliğinde konuşan Alpin'in üretici şirketi Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, Alpin insansız helikopter projesi ile ilgili açıklamalar yaptı.

Yılmaz, insanlı bir helikopterde lazım olmayacak parçaları çıkardıklarını, sistem ve yazılım ekleyerek aracı insansız haline getirdiklerini ifade etti.

"Yerlilik payı artan bir Alpin var"

Söz konusu dönüşümü biraz daha stratejik bir hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz, daha küçük veya büyük helikopterleri de dönüştürme imkanı elde ettiklerini söyledi. Yılmaz, "Sıfırdan bir helikopteri yapmaktan çok daha verimli, hızlı ve maliyet etkin bir durum. Bu hedefle yola çıktık. Neredeyse yerlilik oranını her gün artırarak şu anki aşamaya geldik. Menzilini, yararlı yük opsiyonlarını ve taşıma kapasitesini artırdık. Günden güne daha da kuvvetlenen, yerlilik payı daha da artan bir Alpin var." sözlerini kullandı.

Yılmaz, öncelikli hedeflerinin sivil ya da askeri lojistik olduğunu ifade ederek, Alpin'i istihbari, gözetleme, keşif amaçlarla da kullanmayı düşündüklerini aktardı.

“Ordunun yükünü taşıyacak”

Geçen sene meydana gelen orman yangınlarında Alpin'in, Çanakkale ve Manavgat’ta uçuşlar düzenlediğini söyleyen Yılmaz, "Bu sivil bir görevdi. Askeri görevler kapsamında bu yıl Alpin’i hazırlıyoruz. Çok yakın zamanda askeri açıdan bir planlamamız ve sürecimiz başlayacak. Doğu'da lojistik ve askeri nakliye çerçevesinde bir görev var. Envantere girme unsuru bize bağlı bir durum değil. Çünkü bu görevin farklı paydaşları mevcut. O yüzden tarih vermem şu an mümkün değil. Bu sene içinde envantere girmesi en büyük hedefimiz. Savunma Sanayii Başkanlığımız ve söz konusu kuvvet birimlerimizin uygun göreceği tarih ve oluru çerçevesinde olacaktır." açıklamasını yaptı.

"2023'te pek çok devlette görülecek"

Yılmaz, iki NATO ve Avrupa ülkesinden ihalelerine katılmak ve test amacıyla davet aldıklarını, ağustosta demo uçuşlarına geçeceklerini aktardı.

Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden de çok büyük oranda talep geldiğini söyleyen Yılmaz, önümüzdeki yıl özellikle Alpin'i dünyanın pek çok bölgesinde görmenin mümkün olacağını ifade etti.

"Roket, füze gibi sistemleri entegre etmeyi planlıyoruz"

Yılmaz, Alpin'i sürü halinde kullanmayı düşünmediklerine, fakat Alpin'le sürü sistemini entegre bir biçimde değerlendirmeyi planladıklarına vurgu yaptı ve şu yorumu yaptı:

"Şu an İHA'larla ilgili çalıştığımız belli konular, farklı projeler var. Sürü sistemleri de bunların temelinde yer alıyor. Alpin'e bunları entegre edip kullanmayı düşünüyoruz. Sivil ve askeri lojistik önceliğinin haricinde, yüksek taşıma kapasitesi sebebiyle birtakım roket, füze gibi sistemleri entegre ederek, kullanmayı amaçlıyoruz. Alpin cephesinde bu, ikinci hedefimiz. Bunun ayrı ayrı varyasyonları da çıkacaktır. Yalnızca mühimmat, silah gibi sistemler değil, farklı taşıma sistemleri, opsiyonları, yararlı yükler olacaktır. Gerek bazı istihbarı sistemler gerekse ağır yüklü sensörlerin yer aldığı kompleks ve sivil amaçlı sistemler olacak. Bunların çoğunun planını yaptık, önemli bir bölümünün testini de gerçekleştirdik. Alpin'in, 2023'te çok farklı işler yaptığını herkes görecek."

"2023'te silah kuşanacak"

Yılmaz, bulut altı uçabilmesi nedeniyle Alpin'in, sabit kanatlı İHA'lara kıyasla belli konularda avantajları bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Alpin'in taşıma kapasitesinin yüksekliğini kullanmak istiyoruz. Klasik makineli tarzı silahları entegre etmek gibi bir planımız yok. Oradaki yaklaşımımız farklı. Farklı ağır silahları entegre edebiliriz fakat silah konusunda önceliğimiz roket ya da füze gibi silahlar… 2023'te olacak. Bu sene, askeri lojistik önceliğimiz olarak öne çıkıyor. Bunu başarırsak, bu işi yapan ilk şirket olmanın yanı sıra ordumuz da ilk ordu olarak tarihe geçecek."

Yorumlar (0)