Türkiye'nin ilk cep uydusu uzay yolunda! Fırlatma tarihi belli oldu

13 Ocak tarihinde SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek olan Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A’yı tasarlayan öğrenci ve akademisyenler, bir ilki başarmanın heyecanını yaşıyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2022, 12:08
Türkiye'nin ilk cep uydusu uzay yolunda! Fırlatma tarihi belli oldu

Yaklaşık olarak 525 kilometre dünya yörüngesinde 4 sene 8 ay görev yapması hedeflenen 5x5x5 santimetre boyutlarına sahip "Türkiye'nin ilk pocketqube uydusu" için 25 bin avro fırlatma maliyeti mevcut.

13 Ocak’ta fırlatılacak

Yetkili fırlatıcı şirkete teslim edilen uydunun, 3 Mart 1992'de Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden madencilerin adlarıyla 13 Ocak'ta, TSİ 18.25'te ABD’deki Cape Canaveral Fırlatma Üssü'nden uzaya çıkması hedefleniyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin bulunduğu Grizu-263 Uzay Takımı'nın danışmanlığını yapan Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, cep uydusu adı verilen mikro uydunun rokete entegrasyonunun yapıldığını kaydetti.

Cep uyduyu fırlatabilmenin bile bir başarı olduğunu söyleyen Ekmekçi, "Bu mikro uydunun günümüz teknolojilerinde özellikle fırlatma maliyetlerini azaltmayı sağlamasının haricinde yüksek kapsama alanlarının düşük maliyetlerle elde edilebilecek olması ve takım uyduları kullanılarak özellikle global bir kapsama bölgesi sağlanmasında önemli bir işlev görecek." sözlerini kullandı.

“Tüm istasyonlar faydalanacak”

Ekmekçi, sağlanacak olan verileri depolamak için üniversitenin misafirhanesinin üstünde bir yer istasyonu inşa ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Sinyal alma konusunda başarılı olursak yalnızca biz değil, dünya genelinde çeşitli lokasyonlarda yer alan tüm istasyonlar da dinleyebilecek. Bunu sağlamak amacıyla iletişimde 'decoder' ismi verilen yazılımları kurduk, paylaştık. Türkiye'den daha büyük küp uydusu standartlarında uydular mevcut fakat şu ana kadar bunlardan çok sağlıklı sinyaller henüz alınamadı. Bu eğer başarılabilirse, söz konusu ölçekte ilk olmuş olacak."

“Sinyal alınırsa büyük bir başarı sağlanacak”

Ekmekçi, muhtemel bir sinyal alma halinde büyük bir başarıya imza atılacağını söyleyerek, "Yörüngede bir uydu, çok hızlı hareket ederek dünyanın farklı bölgelerinde kapsama alanına girer ve daha sonra çıkar. 1 değil, mesela 100 uyduyu fırlatıp ve farklı yörüngelere oturtulduğunda daha yüksek bir kapsama alanına varmış oluyorsunuz. Global olarak çünkü tüm dünyayla iletişim kabiliyeti kazanabiliyorsunuz. Mesela navigasyon cihazları belli miktarda uydu gördüğünde konum hesaplayabiliyor. Aynı mantık. Sadece bunlar tamamıyla mikro ölçekte sağlanmış oluyor." değerlendirmesini yaptı.

“Deneysel olarak tasarlandı”

Takım üyesi Kerim Uslu, söz konusu uyduların uzaya ulaşması halinde veri göndermesi konusunda hiçbir engelin olmadığını dile getirdi.

Büyük uyduların amaçlarının haberleşmeye yönelik olduğuna dikkat çeken Uslu, şunları söyledi:

"Cep uydumuz, diğer büyük uydular gibi oldukça fonksiyonel bir uydu olmasa bile temel haberleşmeyi gerçekleştirebilecek düzeyde bir uydu. Uyduda, bir bölgeden veri gönderildiği zaman onu yeniden dünyaya yansıtıp başka bölgedeki insanların ulaşabilmesine imkan tanıyacak. Uydumuz aslında deneysel bir uydu. Alt sistemlerimiz, güneş panellerimiz var. Bunların düzgün bir biçimde çalışabildiğini ispat etmek istiyoruz. Modüler bir uydu olduğu için ilerleyen süreçte uzayda revizyonla araştırılması gereken bir görev konusunda özelleşmiş bir devre kartıyla üzerine takılabilir. Temel alt sistemlerin düzgün bir biçimde uzay koşullarında o yörüngede çalışabileceğini ispat etmek istiyoruz."

“Herkes için oldukça ufuk açıcı”

Cep uydunun bazı çevresel testlerden başarılı bir şekilde geçtiğini ifade eden Uslu,, "Şu an bir problem yok. Çalışacağını düşünüyoruz fakat sonuçta uzaya roketle fırlatılacak. Orada düşünmediğimiz bazı şeyler olabilir. 'Yüzde 100 haberleşmesi olacak.' gibi bir şey yok. Uzaya gönderilen her şey için bu durum geçerli. Bu anlamda deneyim sağlamış olacağız. Neyin nasıl yapılmaması gerektiğini en azından kavramış olacağız." sözlerini kullandı.

Dünyanın herhangi bir bölgesinde, kendi yer istasyonu bulunanların veya amatör telsizcilerin paylaştıkları frekansı ayarladıkları zaman sinyali dinleyebileceğini ifade eden Uslu, bu verilerin uydunun o yörüngede dolaştığı zamanki hareket durumlarını, güç tüketimini ve kendi eksenindeki dönüş hızlarını, güneş panellerinden elde edilen gücün miktarı gibi meselelerde bilgi vereceğini, bu vesileyle uydunun başarılı bir biçimde görevini yapıp yapmadığını öğreneceklerini aktardı.

Uslu, başta öğrenciler olmak üzere sürecin, herkes için birtakım yeni ufuklar açacağını belirterek, kendilerine destek veren Zonguldak BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ve destekçileri çelik üreticisi olan Erdemir'e teşekkürlerini iletti.

Yorumlar (0)