Türkiye'nin helikopterlerine yeni kabiliyet

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile firmanın iştiraklerinden CTech, döner kanat platformlara uçuş sırasında uydu üzerinden yer kontrol birimiyle haberleşme olanağı sağlayacak yepyeni bir sistem geliştiriyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.01.2023, 01:33
Türkiye'nin helikopterlerine yeni kabiliyet

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile CTech, döner kanat platformlara uçuş sırasında uydu üzerinden yer kontrol birimiyle haberleşme olanağı sağlayacak yepyeni bir sistem geliştiriyor. Hava ve yer terminallerinden oluşacak olan sistem, alınan bilgi, görüntü ve ses paketlerini kullanıcıya anlık olarak aktarabilecek.

Kanat platformlarına 12 inç büyüklüğündeki bir anten ile entegre edilebilecek olan sistem, kullanıcının belirlediği frekansta iki yönlü veri gönderimi sağlayacak. Geçtiğimiz ekim ayında başlatılan projenin dört sene içerisinde ilk teslimatının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Döner kanat platformlarına yönelik olarak geliştirilen sistem, üç eksende platformun jammer etkisi oluşturan pal hareketlerinden de etkilenmeyecek.



Geniş bant uydu haberleşme yeteneği kazandıracak


Kesintisiz uydu takibi sağlayacak biçimde tasarlanan sistem, helikopterde yer alan intercom sistemine ilave olarak uydu üzerinden bağlantı sağlanan 'bas konuş' özelliğine de sahip.

Helikopter hareketleriyle ilişkili olarak otomatik bir şekilde uydu takibi yapılacak olan proje çerçevesinde, mevcut ve an itibarıyla envanterde bulunmayan döner kanat platformlarına geniş bant uydu haberleşme yeteneğinin kazandırılması hedefleniyor.

Şu an için çok az ülke ve firmanın sahip olduğu teknolojiyi yerli olanaklarla geliştirecek olan CTech ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, helikopterlerde afet müdahalesi, hudut güvenliği, keşif, gözetleme ve istihbarat gibi hususlarda veri ve video trafiğini komuta veyahut koordinasyon merkezine iletecek. Ku-Band frekansında çalışan sistem, arama kurtarma çalışmaları, VIP ulaşım, acil yardım, doğal felaketlerde kesintisiz olarak iletişim, dünyanın herhangi bir noktasından veri ve görüntü aktarımı gibi alanlarda destek sunacak.

Yorumlar (0)